Béla

Operettgála Izraelben és Miskolcon

2010.12.14. 09:10

Programkereső

A Miskolci Nemzeti Színház művészei és vendégművészei egy hat koncertből álló sorozat után tértek haza Izraelből, jelenleg pedig a miskolci operettgálára készülnek.

Miskolci Nemzeti Színház művészei és vendégművészei november végén hat alkalommal léptek fel operettgálájukkal Izraelben. A turné egyik csúcspontján, Tel-Avivban, az Izraeli Filharmonikusok koncerttermében közel ezerötszáz fős közönség várta a társulatot. Az izraeli gálaesteken többek között Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből hangzottak el részletek, így felcsendültek A denevér, A mosoly országa és A víg özvegy legismertebb melódiái. Az esteken a Miskolci Nemzeti Színház kijelölt tánc- és zenekara közreműködött Váradi Katalin dirigálásában. A fellépő művészek között volt Alagi János, Bakai László, Bozsó József, Eperjesi Erika és Pohly Boglárka.

Operettgála - Miskolci Nemzeti Színház
Operettgála - Miskolci Nemzeti Színház

A miskolci operettgála első előadása Beer Shevában volt november 25-én, ahol az 560 fős koncerttermet főképp Izraelben élő operettkedvelő román, magyar és orosz nézők töltötték meg. Másnap Tel-Avivban, az Izraeli Filharmonikusok koncerttermében közel ezerötszáz fős közönség várta a társulatot. Itt a számos jelenlévő román néző kedvéért a gála programja kissé átalakult: a miskolciakkal utazó sepsiszentgyörgyi Dancs Annamária - akit a Budapesti Operettszínházban és a bukaresti Ioan Dacian Operettszínházban is láthatnak az érdeklődők - és a román fővárosbeli partnere, Catalin Petrescu kezdte a műsort. Kiriat Haim kibucában és Jeruzsálemben mintegy kétezren hallgatták a miskolciakat; a turné utolsó állomása Rishon Lezion és Izrael kulturális központja, Kfar Saba volt november 30-án.

Izrael után Miskolcon is látható lesz az Operett csillagai című gálaest december 17-én, 18-án és 19-én a Nagyszínházban Alagi János, Bakai László, Eperjesi Erika, Seres Ildikó, Pohly Boglárka és Vida Péter lépnek fel, a műsor karmestere Váradi Katalin lesz.