Orbán

Barokk operaparádé Schwetzingenben

2010.12.15. 10:34

Programkereső

A veronai ősbemutató után 275 évvel Németországban először játsszák el Antonio Vivaldi Bajazet című barokk operáját a schwetzingeni Rokokó Színházban. Az operaritkaság február 12-ig lesz műsoron.
Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

Bár a Velencében született Antonio Vivaldi munkásságának java részét a hangszeres alkotásoknak szentelte, több mint negyven operát is komponált. Ezeknek körülbelül a fele maradt fönn, közülük egyre többet fedez fel a mai operajátszás.

A Bajazet című darabot 1735-ben, a karnevál idején Veronában mutatták be, a mű Tamerlano címen is ismert. A témát egyébként a barokk opera stílusának tökéletesítője és legnagyobb egyénisége, Händel is feldolgozta.

A librettó Agostino Piovene munkája és tipikus kusza, félreértéseken alapuló szerelmi konfliktust beszél el. Főhősei a tatár Tamerlán, akit a török Bajazet ejt foglyul, valamint a görög Andronicus és Asteria, Tamerlán lánya.

A schwetzingeni ötödik téli barokk fesztivál kiemelkedő produkciójának szánják az előadást. A Heidelbergi Filharmonikusokat Michael Form vezényli, az előadást Daniel Pfluger rendezi. Tamerlán Yosemeh Adjej, Bajazet Amadeu Tasca, Andronico Aaron Judisch, Asteria pedig Sophie Carvalho lesz.

Az opera újrafelfedezője az a Fabio Biondi volt, aki a közelmúltban Budapesten járt Európa Galante együttes élén lemezre játszotta a darabot olyan énekes sztárokkal, mint David Daniels, Elina Garanca, Marjana Mijanovic, Patricia Ciofi és Ildebrando D,Arcangelo.