Hella

A Bánk bán Los Angelesben

2010.12.20. 11:40

Programkereső

Plácido Domingo vezényletével, a magyar kulturális kormányzat anyagi támogatásával mutatják be az Erkel-művet a Los Angeles-i Opera következő évadában. Ezt Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo jelentette be december 19-én Budapesten.
Plácido Domingo - Il Postino
Plácido Domingo - Il Postino

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint a 2011/12-es évadra tervezett operaelőadás Los Angelesben mérföldkő azon az úton, amely a magyar kultúrát nemzetközileg ismertebbé teszi. Ezzel a 19. századi alkotással fontos érték jelenik meg Liszt, Bartók, Kodály és Dohnányi után az amerikai kontinensen. Plácido Domingo számos gesztussal bizonyította, hogy barátja a magyar művészetnek - hangoztatta. Szőcs megjegyezte, most két alkalomról van szó, és még az sem dőlt el, hogy teljes vagy koncertszerű produkció lesz-e, az viszont biztos, hogy a két magyar nyelvű előadáson nemzetközi szereplőgárda lép fel, a szereplőket pedig valószínűleg januárban választják ki. A meghallgatások helyszínéről egyelőre még nem döntöttek, de feltehetőleg Madrid, illetve Bécs jöhet szóba.

Plácido Domingo elmondta: régóta napirenden van, hogy ezt a remekművet az Egyesült Államok közönségével is érdemes lenne megismertetni. Ő is a Liszt nevével kezdődő névsorra utalt és elmondta, hogy Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát hatalmas sikerrel mutatták be az általa az alapítás óta vezetett Los Angeles-i Operában. "A csak negyedszázados intézmény roppant fiatal az európai operaházakhoz képest, úgy vélem, hogy tagságának és közönségének, amely szintén fiatal, nyitnia kell az európai kultúra felé. Fontos, hogy ilyen tradicionális műveket is megismerjenek" - emelte ki Domingo, aki felidézte azt is, hogy a magyar zenének, az operajátszásnak és az itteni pályatársaknak régi barátja. Mint ismeretes, Budapesten és Pécsett rendezték 2009-ben az általa alapított nemzetközi énekverseny, az Operalia döntőjét, a Tosca és az Aida férfi főszerepét még az Erkel Színházban énekelte, és több show-szerű produkcióban szerpelt többek között a Népstadionban és Pécsett. Mint mondta, a kulturális kormányzatokkal évek óta konzultál a Bánk bán amerikai bemutatójáról, most azonban úgy látja, valódi lehetőség nyílik a premierre.

A tárgyalások még folynak az időpontról, a színrevitel módjáról, ám Domingo biztos abban, hogy sikerül megállapodni. A szervező Megakoncert képviselője nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy ez milyen mértékű támogatást igényel a kultúráért felelős tárca részéről, csupán annyit jegyzett meg: nem kerül majd többe, mint egy átlagos operaházi produkció.