Alfréd

Krzysztof Warlikowski Stravinsky-operát rendezett Berlinben

2010.12.23. 10:50

Programkereső

Néhány napja nagy sikerrel játssza a berlini Staatsoper Unter den Linden társulata Stravinsky The Rake's Progress (A léhaság útja) című operáját. A német sajtó nagy felfedezésnek tartja Anna Prohaska bemutatkozását Anne Truelove szerepében. GALÉRIA

Az 1983-ban született osztrák-angol szopránt a beszámolók a nemzetközi operaszcéna nagy ígéretének tartják. Mint a kritikusok fogalmaznak, Prohaska teljesítménye az 1951-es első és emlékezetes Anne Truelove alakítójához, Elisabeth Schwarzkopféhoz mérhető. Tom Rakewell, a léha figuráját Floriann Hoffmann formálja meg. Az előadás érdekessége, hogy a rendszerint alt énekesnőkre bízott Török Baba szerepét ezúttal kontratenorra bízták, Nicolas Ziélinskire. Tom rossz szellemét, Nick Shadowt az izraeli-dél-afrikai Gidon Saks játssza.

A produkciót Krzysztof Warlikowski állította színre, a lengyel színházi szakember Európa-szerte keresett rendező. (Korábban volt budapesti meghívása is Hegyi Árpád Jutocsától, amely az operaházi igazgatóváltás miatt hiúsult meg.) Verdi Machbethjének megoldásáért (Brüsszel, Théatre de la Monnaie) az év előadása címet kapta az Opernwelt Magazintól a 2009/2010-es évadot követően. Warlikowski a modern, mai technológiát gyakran használja rendezéseiben; ebben az előadásban a videó Denis Guégin munkája, a jelmezeket és a díszleteket Malgorzata Szczesniak tervezte. Stravinsky operáját egyébként William Hogarth brit festőművész nyolc részmetszetből álló képsorozata ihlette.

Az előadás karmestere, Ingo Metzmacher szinte hazatért Berlinbe, hiszen korábban több hónapon át vezette a Deutsches Symphonie Orchestert. Dolgozott Gerard Mortier igazgatása alatt a brüsszeli Theatre de la Monnaie-ban is; Stravinsky a dzsessz és a neoklasszicizmus között egyensúlyozó muzsikáját ihletetten játszotta vezetésével a Staatskapelle Berlin.