Konrád

Késik az új próbaterem építése Bayreuthban

2011.01.04. 11:28

Programkereső

Közösen keresik a megoldást a Bayreuthi Ünnepi Játékok és a város szakemberei arra, hol és mikor épüljön új próbaterem a Wagner-fesztivál számára.

A programok sűrűsége és színvonala igényli, hogy új próbaterem és díszletraktár épüljön a Zöld dombon. A tervek szerint egy 1200 négyzetméteres nagy csarnok épülne, amely mintegy hatmillió euróba kerülne. Bayreuth város azonban részben anyagi okok miatt elnapolja a kérdést, továbbá úgy vélik, a város építési koncepciójához kell igazodnia az épületnek. Ennek megfelelően 2011-ben, a centenáriumi fesztiválra - amelyen új rendezésű és szereposztású Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a tavaly bemutatott Lohengrin lesz műsoron - plusz próbahelyeket kell bérelni a szervezőknek.

Bayreuth, Festspielhaus
Bayreuth, Festspielhaus

Idén még lehet alternatív megoldást keresni, de próbaterem kérdését 2013-ra mindenképp meg kell megoldani Bayreuthban Richard Wagner születésének kétszázadik évfordulójára ugyanis a teljes Ringet friss rendezésben kívánják bemutatni, az előkészületekhez pedig feltétlenül szükséges az új próbahely.

1876. augusztus 13-án A Rajna kincse premierjével indult a fesztivál története; az első játékon Beethoven IX. szimfóniáját játszották Wagner műve mellett. Azóta 2485 Wagner-bemutatót tartottak, mivel csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon. Ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatása idején, mert az örökösök közül a másik unoka, Wieland utóda, Nike Wagner, sőt, korábban Wolfgang első házasságából származó lánya, a mostani társintendáns, Eva Wagner-Pasquier is úgy látta, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

Egyelőre azonban a hagyományoknak megfelelően tíz opera adja a fesztivál műsorát, évenkénti vetésforgóban. 2013-ra a teljes Ring-tetralógiát, vagyis A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet és Az istenek alkonyát is új rendezésben tűzik műsorra. Ezeken kívül a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a legnépszerűbbnek mondható darab, A nürnbergi mesterdalnokok van repertoáron. Az utóbbit mégis csak 301-szer játszották, míg utolsó fennkölt alkotása, a Parsifal, amely a szerző életművének betetőzése, egyfajta búcsú az élettől, 507-szer volt műsoron. Tavaly több mint 350 ezren szerettek volna bejutni valamelyik előadásra, de évente a harminc estén csupán valamivel több mint 57 ezren juthatnak be a Festspielhausba.