Emma

Új operaház épül Linzben

2011.01.05. 11:05

Programkereső

2009 egyik európai kulturális fővárosa, Linz nem hagyta abba a fejlesztéseket: 2013 áprilisában megnyílik - reményeik szerint - Felső-Ausztria legszebb operaháza.

Linzben a '90-es évek óta napirenden van egy modern, többfunkciós zenés színház építése. A politikai viták és a népszavazás után zöld utat kapott a terv. Az új színház a Volksgartenben, az egykori baleseti kórház helyén fog állni.

Linzi operaház, látványterv
Linzi operaház, látványterv

Amikor 2013 áprilisában megnyílik az új operaház, Josef Pühringer szerint már eltűnik a különbség Linz, Bécs és Salzburg között. 2014-re nagyszabású fesztiválra készülnek, amelynek szervezésében részt vesz a komoly kortárszenei hagyományokat ápoló koncertközpont, a Brucknerhaus is. A tartományi vezető szerint addigra kitalálják, mi legyen a "nagy dobás", amellyel sikerrel törhetnek be az amúgy is gazdag osztrák fesztiválpiacra.

Az építkezés 150 millió euróba (42 milliárd forintba) kerül, ebből 36,3 milliót áll Linz városa, a többit a szponzorok adják össze. Az igény szerint 15-24 méter magas, 65 méter széles és 215 méter hosszú, szabálytalan alaprajzú épület energiatakarékos lesz, a fűtésbe-hűtésbe a napenergia is besegít. A 970 fő befogadására képes nézőteret úgy is alakíthatják, hogy akár 1200-an is beférnek a nagyterembe, emellett egy kétszáz és egy kétszázhetven fős kamarateremben is tarthatnak előadásokat, koncerteket. A ház szerkezetkész, a tervezők - a brit Terry Pawson és irodája - kiváló akusztikát ígérnek. A nagyterem belső kiképzése a rajzok szerint hasonló, mint a Művészetek Palotájáé. Angol és német cég gondoskodik a színpadtechnikáról, amely alkalmas lesz nagyszabású operaelőadások, balettek, musicalek, de dalestek és szimfonikus koncertek befogadására is.

A tartományi színházban működő operatársulatnak most sincs oka szégyenkezni. A Dennis Russell Davies zenei igazgatása alatt működő együttes repertoárján jelenleg hét különböző korszakot és stílust jelző mű szerepel: A nürnbergi mesterdalnokok, a Pillangókisasszony, a Lakmé, a Kaspar H., a Hamupipőke, A ravasz rókácska és A trubadúr, de az évadban lesz Tiger Lillies-koncert is. Nagyjából kész már a Rainer Mennicken intendáns vezette színház első szezonjának műsorterve. A nyitóelőadáson kortárs alkotást, Philip Glass operáját mutatják be, amelyet Peter Handke 2007-ben bemutatott Spuren der Verriten (Berliner Ensemble, rendező: Claus Peymann) című darabjára komponált. Tervezik Richard Strauss A rózsalovag című művének és Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjének felújítását, továbbá A varázsfuvola, A denevér, A tűzmadár, valamint Schönberg Mózes és Áronjának új produkcióját. 2013-ban, Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából indul - és 2015-ben fejeződik be - a linzi Ring-ciklus az új operaházban, amelynek szellemi-művészi hátterét a város Anton Brucknerről elnevezett magánegyeteme is biztosítja.