Konrád, Tivadar

Winnie Mandela operahősnő lesz

2011.01.06. 11:39

Programkereső

Nelson Mandela volt feleségéről, Winnie Mandeláról szóló operát állítanak színpadra Dél-Afrikában.
Winnie Mandela
Winnie Mandela

Az 1936-ban született Winnie Madikizela-Mandelát (eredeti neve: Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela) az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) arcaként ismerte meg a világ, míg Nelson Mandela politikai fogolyként börtönben raboskodott. A Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnökének volt feleségéről szóló operaművet Pretoriában mutatják be - jelentették be a mű producerei. A gyakran csak a nemzet anyjaként emlegetett Winnie Mandeláról szóló opera angol és xhosza nyelven kerül a nézők elé. A producer és librettista Warren Wilensky, a zeneszerző Bongani Ndodana-Breen, aki hatvantagú zenekarra komponálta a tradicionális dél-afrikait nyugati zenével elegyítő muzsikát.

A darabban kiemelt szerepet kap Winnie Mandela 1991-es megjelenése az apartheid rendszer bírósága előtt. A botrányoktól is kísért életű asszonyt - ebben a perben emberrablás, emberölés, később az apartheid rendszer bukása után korrupció, vesztegetés, sikkasztás - egy követőjének meggyilkolása ügyében idézték a testület elé. Emberölésben nem találták bűnösnek, a tinédzserkorú áldozat elrablásában való segédkezésben viszont igen. Börtönbüntetését fellebbezés után bírságra változtatták.

Winnie Mandela jelenleg az ANC parlamenti képviselője. Nelson Mandelával 1992-ben váltak külön, a válást négy évvel később mondták ki. A politikusnőről készült már opera - a The Passion of Winnie (Winnie szenvedélye) premierje 2007-ben volt Torontóban -, két tévéfilm Nagy-Britanniában, 2011-ben viszont mozipremierre kerül sor. A Winnie főszerepét Jennifer Hudson játssza; a rendező, Darren J. Roodt a Marie du Preez Bezdrob írta életrajzi könyvet használta fel alapanyagként. Winnie Mandela azonban beperelte az alkotókat, mivel nem konzultáltak vele a forgatás alatt.