Konrád, Tivadar

Indul az év az Operában

2011.01.07. 12:20

Programkereső

A Magyar Állami Operaház tavaszig két bemutatóval és számos újra repertoárra vett sikerdarabbal várja a közönséget. A kínálatban könnyed és drámai hangvételű operák egyaránt megtalálhatók.

Januártól újra műsoron Verdi történelmi operája, A szicíliai vecsernye. A mű ősbemutatója 1855-ben volt a párizsi operaházban, és alig fél évvel később már a pesti Nemzeti Színház is műsorára tűzte. A magyar közönség lelkesedéssel fogadta, nemcsak "Verdi csillogó zenéje" miatt, ahogy a korabeli kritikák fogalmaztak, hanem azért is, mert a '48-as szabadságharc utáni években mindenki nyitottabb volt az elnyomók és elnyomottak közötti történelmi konfliktusokra. A Magyar Állami Operaház 2009-ben mutatta be a most látható változatot a német Matthias von Stegmann rendezésében. A januári előadások főbb szerepeiben Bazsinka Zsuzsannát / Sümegi Esztert, Bándi Jánost / Fekete Attilát, Massányi Viktort / Fokanov Anatolijt, valamint Gábor Gézát / Rácz Istvánt láthatja a közönség.

A szicíliai vecsenye
A szicíliai vecsenye

Január 21-étől két fiatal művész beállásával ismét megnézheti az Operaház közönsége Mozart kedvelt vígoperáját a Cosí fan tuttét. Guglielmo szerepében az Armel Operaverseny idei második helyezettje, a húszas évei derekán járó Haja Zsolt, Dorabella szerepében több főszerep-siker után Mester Viktória mutatkozik be. "Születése után egy évszázadon át a librettója miatt volt az opera botránykő. A bombasztikus empire idején csakúgy, mint a prűd biedermeierben, az idealista Vormärz-ben vagy a porosz Gründerzeitben e cselekmény, ez a bábszerű, valószínűtlen és immorális játék méltatlannak tűnt Mozarthoz. Ráadásul színpadszerűtlennek és naivnak is tartották - természetellenesnek, hiszen valóban nem volt naturalista színmű. Ezért aztán tucatnyi új szöveget írtak a zenéhez, az eredetinél valahányszor ostobább fordulatokkal. Az eredeti Cosi fan tutte-t valójában a XX. század fedezte fel; Budapesten is csak 1930 óta állandó vendége az Operaháznak" - ír az operáról Tallián Tibor.

Három év után újra műsorra kerül a Pikk dáma. Naplójának és leveleinek tanulsága szerint Csajkovszkij mély átérzéssel merült el a komponálás közben a Pikk dáma szenvedélyeinek világában. Könnyezett Lisa III. felvonásbeli ariosójának papírra vetésekor és sírt Hermann búcsúáriájának megkomponálásakor is. "Vagy nagyon fáradt vagyok, vagy ez tényleg jó" - tudósít a napló.  A budapesti Operaház közönsége 2007-ben láthatta utoljára a darabot. Idén január 28-tól hat előadásban Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató vezényletével két, szinte teljesen új szereposztásban hallható az izgalmas zenedráma. Február 5-től Hermann szerepében Badri Maisuradze, a moszkvai Bolsoj Színház vezető drámai tenorja látható a színen.

A nürnbergi mesterdalnokok február 6-án, 9-én és 12-én kerül színre Vidnyánszky Attila rendezésében, a darabot Medveczky Ádám vezényli. A főbb szerepekben Perencz Béla, Berczelly István, Kálmán Péter, Molnár András és González Mónika.

Aki lemaradt az Operaház idei első bemutatójáról, februárban megtekintheti Boito Mefistofele című operáját Antal Csaba monumentális díszleteiben. Az előadást Kovalik Balázs rendezte, a karmester Kovács János.

Fekete Attila, Létay Kiss Gabriella, Bretz Gábor - Mefistofele - Magyar Állami Operaház
Fekete Attila, Létay Kiss Gabriella, Bretz Gábor - Mefistofele - Magyar Állami Operaház

Márciusban két premier várja a közönséget. Fekete Gyula Excelsior! - Liszt Ferenc mennybemenetele című "egy felvonásos félkomoly operájának" ősbemutatója a Magyar Állami Operaház, a Thália Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében valósul meg. A darab rendezője és díszlettervezője Gothár Péter, a jelmeztervező Bujdosó Nóra, a karmester Kesselyák Gergely lesz.

Giuseppe Verdi Macbethjét Szinetár Miklós rendezésében március 22-étől láthatja az Operaház közönsége. A díszleteket Horgas Péter tervezte, a jelmeztervező Velich Rita, az előadásokat Győriványi Ráth György vezényli. A címszerepet Alexandru Agache, a Lady szerepét Lukács Gyöngyi énekli, Banquo szerepében Fried Pétert láthatja a közönség.

A New York-i Metropolitan állandó hazai vendége, Miklósa Erika partnere a Don Pasquale darabban a világhírű bariton, Juan Pons és Alessandro Codeluppi lesz március 19-én és 26-án. Az előadások a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerülnek színre az Operaházban. Vezényel: Kocsár Balázs. A Donizetti-mű előző februári és márciusi előadásait Nánási Henrik dirigálja; március 1-jén Ernesto szerepében Horváth István mutatkozik be Molnár Levente, Váradi Zita és Mukk József partnereként.

Március 24-én kezdetét veszi az Anyegin hat előadásból álló sorozata. A címszerepben a külföldi színpadokról hazalátogató fiatal bariton, Molnár Levente lép színre. Partnerei a főszerepekben Fekete Attila, Frankó Tünde és Gál Erika. Az előadásokat Kovács János vezényli, a rendező Kovalik Balázs.