Konrád

Nőtt a Broadway bevétele

2011.01.10. 09:24

Programkereső

A családokat és turistákat is vonzó népszerű musicaleknek köszönhetően - mint a Wicked, Az oroszlánkirály vagy az Addams Family - 2010-ben növekedett a Broadway színházainak látogatottsága, következésképp emelkedtek a bevételek is.

A negyven vezető színház 2010-ben 1,037 milliárd dolláros (221 milliárd forintos) bevételre tett szert, míg egy évvel korábban a kassza végösszege 1,004 milliárdot (214 milliárd forintot) mutatott - derült ki a The Broadway League, a New York-i producereket és színháztulajdonosokat tömörítő szövetség éves jelentéséből. A nézőszám elérte a 12,11 milliót, ez a 2009-es 11,88 millió látogatóhoz képest ugyancsak növekedést jelez.

Broadway, Pókember
Broadway, Pókember

A karácsony és a szilveszter hagyományosan a Broadway egyik legnagyobb forgalmú és legtöbb bevételt jelentő időszaka, és ez 2010-ben is sokat lendített a végeredményen. A Wicked című musical, amely Gregory Maguire A boszorkány című regénye nyomán született, a Broadway történetének új heti bevételi rekordját állította be: nyolc előadása 2,22 millió dolláros (474 millió forintos) jegyeladással zárult. Nem sokkal maradt le mögötte a Julie Taymor rendezte látványos Az oroszlánkirály (1,9 millió dollár) és a rossz kritikák ellenére az Addams család is nagyon sok nézőt vonzott. A vadonatúj, szintén Julie Taymor nevéhez fűződő Pókember-musical - a technikai problémák, a próbákon történt sérülések és bemutatójának halasztása ellenére - szintén kitett magáért: 1,88 millió dolláros bevételt könyvelhetett el december utolsó hetében.