Konrád, Tivadar

Premier: Parasztbecsület, Bajazzók

2011.01.10. 11:29

Programkereső

Mascagni és Leoncavallo operái január 14-től láthatók a Miskolci Nemzeti Színházban.

Pietro Mascagni Parasztbecsület és Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját Halasi Imre állítja színpadra. Mascagni operájában Miksch Adrienn és Horváth Orsolya (Santuzza), Vadász Zsolt és Alagi János (Turiddu), Molnár Anna (Lucia), Cseh Antal és Hámori Szabolcs (Alfio), Hircsu Angelika és V. Molnár Judit (Lola) énekel, a Bajazzók szereposztásában pedig Molnár András Kossuth-díjas, Érdemes művészt és Cselóczky Tamást (Canio), Eperjesi Erikát és Herczenik Annát (Nedda), Geiger Lajost és Wágner Lajost (Tonio), Horváth Istvánt és Balczó Pétert (Beppe), Laborfalvi Soós Bélát, Fülep Mátét és Kolozsi Balázst (Silvio) láthatjuk. A színház zenekarát Váradi Katalin, valamint Philippe de Chalendar vezényli.

A Parasztbecsületet Mascagni egy pályázatra írta, ahol ez a mű nyert és hatalmas sikert aratott. Különlegessége a rusztikus megzenésítés volt, amit előtte csak a vígoperákban használtak, itt viszont egy tragédia alapjául szolgál. Amikor Turiddu visszatér a katonaságból Szicíliába, kedvesét Alfio feleségeként látja viszont. Ennek ellenére felelevenítik a kapcsolatukat, Alfio ezért párbajra hívja Turiddut, aki az összecsapás során meghal. A művet először 1890-ben Rómában mutatták be. Még ugyanebben az évben a magyar közönséghez is eljutott, a Magyar Királyi Operaház előadását Gustav Mahler zeneszerző vezényelte.

A Bajazzókat Leoncavallo ugyanarra a pályázatra írta, amire Mascagni a Parasztbecsületet. (A két rövid operát ezért gyakran párban játsszák.) A Bajazzók a "játék a játékban" elvet követi, egy tragédiába fúlt színi előadásról szól. Erre utal a cím is, a bajazzo a commedia dell'arte vidám bohócának olasz neve. A Bajazzók 1982-es ősbemutatóján minden idők egyik legtehetségesebb karmestere, Arturo Toscanini vezényelt. Az operát egy évvel később a Magyar Királyi Operaház is műsorára tűzte.