Béla

Kettős bemutató a Kolozsvári Magyar Operában

2011.01.13. 09:11

Programkereső

Demény Attila Az utolsó meggymag és Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című kamaraoperáját láthatja a közönség. A Kolozsvári Magyar Opera dupla premierjére január 13-án kerül sor.
0A091BC9-596D-4367-B73C-71FFE6CA021F

Az utolsó meggymag című opera librettóját Örkény István azonos című egyperces novellája nyomán a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas költő, Lászlóffy Aladár írta, zeneszerzője Demény Attila, rendezője pedig Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. A darab az utolsó négy magyar történetét meséli el. A szereplők szánalmas állapotban vannak, négyük közül ugyanis csak egy emlékszik a nevére, tudja, hogy Siposnak hívják, de süket és rossz a memóriája. Két társa rendőri felügyelet alatt áll, de már nem emlékezik, miért, míg a negyedik magyar mindig mindennel ellenkezik. Valamennyien egy meggyfa körül élnek, és a gyümölccsel, valamint annak összetört magjával táplálkoznak.

A mű 2007-ben íródott, ősbemutatója a budapesti Művészetek Palotájában volt 2007 szeptemberében a Budapesti Kamaraopera és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként két másik Demény-operával együtt. Akkor a zeneszerző  így nyilatkozott a Parafarm, az Állatfarm és Az utolsó meggymag kapcsán: "Mindhárom történet olyan személyes, illetve közösségi egzisztenciális helyzetekről szól, amelyekben már alig lehetséges az értelmes, összefüggő beszéd, helyette emlékek, indulatok hangulatok bukkannak föl a mélyből. Ez a történet a veszteseké, a folyamatos kudarcé, a csalódásoké, a magányé, a rögeszméké, vagy inkább egy nagy utazás a megint szertefoszlott illúziók nyomában." Az előadás szereplői Pataki Adorján, Laczkó Vass Róbert, Sándor Árpád, Viola Gábor és Bogdán Zsolt, a karmester Incze G. Katalin.

Az est második darabja, Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című alkotása a Sztálin-korszak egyik jellegzetes eseményét, a pártgyűlést eleveníti fel. Az erőteljesen stilizált, morbid humorú előadást Demény Attila állítja színre, a díszletelemek és kellékek tárából nem hiányzik a marcipánból készült Sztálin-fej, amelyet feldarabolnak és tejszínhabbal felszolgálnak a közönségnek a csütörtöki bemutató után, amelynek közreműködői Keresztes Sándor és Laczkó Vass Róbert, valamint a Mányoki Mária, Pataki Enikő, Sipos László, Székely Zsejke, Venczel Péter,  Veress László, Vigh Ibolya, Viola Gábor összetételű kamarakórus, a zongoránál pedig Rónai István ül.