Márk

Danae szerelme a berlini Deutsche Operben

2011.01.26. 11:33

Programkereső

Kirsten Harms intendáns utolsó rendezésére ment fel a függöny vasárnap este a berlini Deutsche Operben: a neves rendező a nyár közepéig áll az intézmény élén. Richard Strauss késői műve, a Danae szerelme nagy sikert aratott Manuela Uhllal a főszerepben.

A Danae szerelme a Daphnéhoz hasonlóan mitológiai tárgyú mű. (A Daphnét 2010 nyarán mutatta be a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, az előadásról szóló kritikánk itt olvasható.) Mindkét darab szövegét Joseph Gregor írta. A Danae szerelme főpróbáját 1944. augusztus 16-án ugyan megtartották a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de az előadásokat a II. világháború elsodorta, így a valódi premierre már a zeneszerző halála után, 1952. augusztus 14-én kerülhetett csak sor a fesztiválvárosban. 

Danae szerelme - Deutsche Oper
Danae szerelme - Deutsche Oper

Az ókori téma hősnője Danae Pollux, a hitelezők által szorongatott király leánya. Pollux azt reméli, hogy ha a gazdagságáról híres Midasz elveszi Danaét, a királyság megmenekülhet. Sajnos Jupiter is "kinézi" magának a gyönyörű hercegnőt, átváltozások és egyéb konfliktusok után azonban Danae és Midasz egymásra talál. 

Az előadásban Danaét Manuela Uhl, Jupitert  Mark Delavan, Polluxot Burkhard Ulrich, Midaszt pedig Matthias Klink énekelte a vasárnap esti bemutatón, a tudósítások szerint nagy sikerrel. Az előadáson Andrew Litton vezényelt; Bernd Damovsky színpadképe töredezett, és egymásra dobált betontömbjeivel, a csupasz, koszfoltos falakkal a jelenre utal, Dorothea Katzer jelmezeinek stílusa a II. világháborút megelőző időre és a mára egyaránt mutat.

Danae szerelme - Deutsche Oper
Danae szerelme - Deutsche Oper

A berlini Deutsche Operben a következő évad műsortervének összeállításában a fő-zeneigazgatóé, Donald Runnicles karmesteré a fő felelősség. Az új intendáns, Dietmar Schwarz operaigazgató a bázeli színháztól érkezik Berlinbe, 2012-től lép hivatalba, megbízatása 2017-ig tart.