Edina

Nixon Kínában - és Magyarországon is

2011.02.11. 12:28

Programkereső

saknem negyed századdal az 1987-es houstoni ősbemutató után mutatta be a New York-i Metropolitan Opera a Nixon Kínában című John Adams-operát, amelyet február 12-én közvetítenek a Metropolitan Live in HD sorozat következő előadásaként.

A február 5-i premiert az amerikai színházi világ "fenegyereke", Peter Sellars rendezte, aki többször dolgozott együtt a Pulitzer-díjas zeneszerzővel: ő írta a Doctor Atomic librettóját, valamint a Klinghoffer halott című operát is sikerrel vitte színre. A New York-i előadásban Richard Nixont James Maddalena alakítja, Mao Ce-tung szerepében Robert Brubaker, Csou En-lajként Russell Braun lép fel.

Nixon Kínában
Nixon Kínában

Alice Goodman librettója ebben az operában - éppúgy, mint a Klinghoffer halott című műben - megtörtént huszadik századi történelmi-politikai eseményeket dolgoz föl, Richard Nixon amerikai elnök 1972-ben a kommunista Kínában tett látogatását. Adams zenéjét a minimalista kategóriába sorolják, a Nixon Kínában lendületes, repetitív ritmusát erős drámai hatásokkal ötvözi a szerző. "Minden operám a mi nagy amerikai álmunk mélylélektanát feszegeti" - világít rá a zeneszerző, aki maga vezényli leghíresebb operájának New York-i produkcióját hozzátéve, hogy "Nixon és Mao találkozása mitikus pillanat a világtörténelemben, legfőképp az amerikaiban."