Antal, Antónia

Don Pasquale újra megnevetteti a nagyérdeműt

2011.02.14. 15:11

Programkereső

Don Pasquale szerepében Luciano di Pasquale és Juan Pons, Norinaként Kertesi Ingrid, Váradi Zita és Miklósa Erika látható.

Donizetti vígoperáját 1885-ben, második évadjában mutatta be a budapesti Operaház. Azóta mindössze két felújítást vittek színpadra, az elsőt 1931-ben, a másodikat 1949-ben. Utóbbit Nádasdy Kálmán rendezte, díszleteit a legendás Fülöp Zoltán, jelmezeit pedig a hazai jelmeztervezés nagy mestere, Márk Tivadar tervezte. A budapesti operaközönség a mai napig ezt a rendezést láthatja a dalszínházban, ám három éve nem volt erre alkalom, utoljára 2008-ban volt műsoron a darab. Az akkor csaknem hatvan éves rendezést 2006-ban Palcsó Sándor állította színpadra, a jelmezeket Velich Rita tervezte újra Márk Tivadar eredeti rajzai alapján.

Don Pasquale - Magyar Állami Operaház
Don Pasquale - Magyar Állami Operaház

A makacs öregúr nősülési históriáját február 19-étől nyolc előadásban, három szereposztással játssza az Operaház. A címszerepben Szüle Tamás, az olasz Luciano di Pasquale és a világhírű Juan Pons lép színpadra, Norina szerepében pedig Kertesi Ingrid, Váradi Zita és Miklósa Erika látható. Ernesto szerepében Szappanos Tibor, március 1-jén Horváth István mutatkozik be, majd Alessandro Codeluppit láthatja a közönség, Malatesta doktort Sárkány Kázmér és a kiváló fiatal bariton, Molnár Levente alakítja.

Az előadásokat Török Géza és Kocsár Balázs vezényli. Az előadások időpontjai: február 19., 25., 27., március 1., 11., 13., 19., 26. - az utolsó két előadás a Tavaszi Fesztivál és a Magyar Állami Operaház közös produkciója.