Ágnes

A Figaro házassága a Bécsi Staatsoperben

2011.02.16. 09:54

Programkereső

Az évad második Mozart-premierjére készülnek a bécsi Ringen: a Don Giovanni után a Figaro házassága február 16-i bemutatóját is Jean-Louis Martinoty jegyzi.
Erwin Schrott
Erwin Schrott

Figaróként Luca Pisaroni debütál a Staatsoperben, Almaviva gróf Erwin Schrott lesz, aki korábban a csalafinta borbély szerepében Bécstől Londonig már nagy sikert aratott. A Grófnét - ahogy Salzburgban - most is Dorothea Röschmann énekli. A premiert megelőző sajtóbemutató alkalmával Schrott elárulta, hogy 2013-ban feleségével, Anna Netrebkóval együtt lépnek grófként és grófnéként színpadra. A szerdai bemutatón Susannát Sylvia Schwartz személyesíti meg, Cherubino szerepét a barokk művek hiteles előadásáért elismert Anna Bonitatibus játssza. A produkció dirigense a Staatsoper fő-zeneigazgatója, Franz Welser-Möst. Jean-Louis Martinoty elmondta, hogy rendezése Bécsben Jean-Pierre Ponnelle 1977-es értelmezését váltja föl. A francia mester nem tagadta, hogy koncepciója a párizsi Théatre de Champs-Élysées-beli verzión nyugszik, amely 2001-ben az év rendezése díjat kapta a francia kritikusoktól. A látvány Bécsben is Hans Schavernoch munkája, a díszlet ferde falsíkijaival, roncsolt felületű képeivel bolondos összevisszaságot mutat, ami a kapcsolatok kuszaságát is szimbolizálja. 

Bécs "elkötelezett" a Figaro házassága iránt, hiszen az 1786-os ősbemutató óta több mint 1300-szor hangzott el a mű az osztrák fővárosban. "Elbűvölő, erotikus és pszichológiai-emberi igazságokat feszegető a rendezés, amit a szürreális képek remekül alátámasztanak. De nem hiányzik belőle az átmeneti társadalmi szituáció feszültsége sem, amely az eredeti Beaumarchais-darabból ered " - vélte a sajtóbemutató egyik résztvevője, mások azonban sápadtnak látták a női figurákat.