Bernadett

Szakmai egyesületet szerveznének az operaénekesek

2011.02.16. 06:46

Programkereső

A Magyar Állami Operaház Budapest magánénekeseinek jelentős része egy szakmai érdekvédelmi szervezet létrehozását vette fontolóra. A Magyar Állami Operaház vezetése csatlakozását ajánlja fel a magánénekesek kezdeményezéséhez.
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelenti, hogy az intézmény csatlakozni kíván magánénekes művészeinek kezdeményezéséhez, amely szakmai érdekvédelmi szervezet létrehozását vette fontolóra. A miniszteri biztos elsőként a sajtón keresztül nyilvánítja ki, hogy Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgatóval egyetértésben örömmel ajánlja fel az Operaház támogatását a szervezet törekvéseinek megvalósításához. A leendő egyesület célkitűzései összecsengenek a Magyar Állami Operaház vezetésének szándékaival és terveivel. Kidolgozott koncepciójukat és a jövő évad programját 2011. február 23-án tárják a sajtó nyilvánossága elé.

Mint az a hétfő délelőtti tanácskozáson elhangzott, a szervezetet Magyar Operaénekesek Egyesülete néven szeretnék megalakítani. Az elnevezés arra is utal, hogy a fővároson kívüli társulatoknál működő énekesek jelentkezését is várják. A megbeszélésen a szervezet elnökének Rácz Istvánt, elnökhelyettesének Tokody Ilonát, titkárának Ambrus Ákost kérték föl. A létrehozandó egyesület céljai közé tartozna az érdekvédelmen túl a magyar zenei élet, az operajátszás hagyományainak megőrzése és fejlesztése is. Támogatnák a pályakezdő fiatal tehetségeket, ugyanakkor lehetőségeikhez képest segítenék a munkanélküli és a nyugdíjas egyesületi tagokat is. Az egyesület fellépne a művészek hivatalos és társadalmi megbecsüléséért, a szakmára vonatkozó jogszabályok megalkotásában segítséget nyújtana a jogalkotóknak és -alkalmazóknak egyaránt, de politikai erőktől független maradna. A rangos művészekből álló jövendő szervezet szakmai tudását felhasználva részt kíván majd venni a magyar operakultúra terjesztésében, az operaénekesi hivatás meg- és elismertetésében. Őrizni kívánják az operatörténet értékeit, a régi nagy énekesek hírnevét, ennek érdekében kiállításokat is szerveznek, archívumot építenek.