Aladár, Álmos

Szabadtéri operák a Salzburgi Ünnepi Játékokon

2011.02.17. 08:05

Programkereső

Új, összehajtható tetőt kap a salzburgi Felsenreitschule, így a nyári Salzburgi Ünnepi Játékok látogatói már szabadtéri operákat is meghallgathatnak.

A szikla-lovasiskola szürke falaiból és a hőfokból azonban nyilvánvalóvá válik, hogy az épületet a Mönchsberg hegybe vájták. A tér a 17. század végétől eredetileg lovasbemutatókra, illetve állatviadalokra szolgált, a sziklában kialakított árkádos erkélyek ölelik körbe a színpadot. Az itteni nyitóprodukcióra 1926-ban került sor a szabad ég alatt, Max Reinhardt rendezésében A két úr szolgáját adták, 1933-ban pedig a Faustot vitte színre a színpadra Clemens Holzmeisterrel egy egész várost építtetve. (És még mondják, hogy a nem konvencionális színházi terek keresése jelenkorunkra jellemző csak!) Az első opera-előadás itt a Herbert von Karajan dirigálta Orfeo ed Euridice volt 1948-ban. A hetvenes években aztán jelentősen modernizálták a színpadtechnikát, lassanként elmaradtak a csillagos ég alatt tartott előadások, kivágták a színpadból kinövő fát, a nyolcvanas években pedig Shakespeare királydrámáival visszaérkezett a prózai műfaj is a terembe. 

Clemens Holzmeister Faust-városa a Felsenreitschuléban - 1933
Clemens Holzmeister Faust-városa a Felsenreitschuléban - 1933

A hőszigeteléssel is ellátott, összecsukható, negyven méter széles és huszonöt méter hosszú tetőnek köszönhetően úgy tűnik, a szabadtéri előadások rajongóinak vágyai ismét kielégíttetnek Salzburgban. Az építési projekt összesen 8,5 millió euróba (2,3 milliárd forintba) kerül. Ebből 5,7 millió eurót az ország, a tartomány és a város fizet, a fennmaradó összeget pedig az ünnepi játékok, a művészetpártolók szövetsége és az adományozók finanszírozzák.

A sziklába vájt Felsenreitschule bejárata - Salzburg
A sziklába vájt Felsenreitschule bejárata - Salzburg

"A tető percek alatt zajtalanul összecsukható" - mondta el Gerhard Sailer építész, ám hogy a Felsenreitschule télen is használhatóvá válik-e, egyelőre kérdéses. "Nagyon szeretnénk ezt elérni, de még nem tudjuk, vajon a meglévő fűtőberendezés elegendő-e ahhoz, hogy a színpadi teret is melegen tartsa" - mondta el Helga Rabl-Stadler, az ünnepi játékok elnöke. A tervek szerint a Felsenreitschule felújítása május végére befejeződik, június 9-én pedig egy Bernhard Paumgartner-emlékkoncerttel nyitják meg az épületet.