Donát

Elhunyt Claus Helmut Drese

2011.02.21. 15:28

Programkereső

Február 10-én, svájci otthonában, 88 éves korában hunyt el a 20. századi operajátszás egyik legjelentősebb alakja, Claus Helmut Drese rendező, igazgató, szakíró.

A hírt a Bécsi Staatsoper közölte. Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter a német rendezőt méltatva kiemelte: Drese ötéves bécsi operaigazgatói munkássága magas színvonalra emelte az osztrák főváros operaházát, utat talált a közönséghez, emelte a látogatottságot, ugyanakkor újításaival kivívta a nemzetközi zenei világ elismerését. A Staatsoper jelenlegi vezetői, Dominique Meyer és Franz Welser-Möst úgy fogalmaztak: Drese egy igazi nagyúr volt az operaintendánsok között.

Claus Helmut Drese
Claus Helmut Drese

Az 1922. december 25-én Aachenben született Claus Helmut Drese először germanisztikát, irodalmat és filozófiát tanult. Majd érdeklődése a színház felé fordult, és először dramaturgként dolgozott. Első jelentős állomáshelye intendánsként - 1959 és 1963 - között a heidelbergi városi színház volt. 1975-ben szerződött a Zürichi Operaházhoz, ahol nevéhez fűződött az a Monteverdi-ciklus, amelyet Nikolaus Harnoncourt karmesterrel és Jean-Pierre Ponnelle rendezővel indított, és amellyel a historikus operajátszás új korszakba lépett.

A bécsi operához az osztrák főváros legendás polgármestere, Helmut Zilk hívására érkezett 1986-ban. Az olasz karmesterrel, Claudio Abbadóval vezette a "Házat a Ringen", együtt dolgozták ki azt a játékrendet, amely a repertoárjátszás és a sztárokkal dolgozó staggione szisztéma keveréke. Olyan operaritkaságokat tűztek műsorra, mint Rossinitől A reimsi utazás, Schubert Fierrabras-ja, bővítették a repertoárt az Elektrával (Richard Strauss) a Wozzeckkel (Alban Berg), a Hovanscsinával (Muszorgszkij). Újító szemléletű rendezőket - Jürgen Flimm, Johannes Schaaf, Luca Ronconi -, valamint kiváló karmestereket - Seiji Ozawa, Colin Davis, Sylvain Cambreling - hívták Bécsbe. Claus Helmut Drese a Staatsopertől Otello-rendezésével búcsúzott el 1991-ben, a címszerepben Plácido Domingóval - az előadásra százegyszer ment föl a függöny. Emlékiratait 1993-ban adta közre.