Eleonóra

Boschán Daisy kapta a Gela Lajos-emlékplakettet

2011.02.22. 09:41

Programkereső

Boschán Daisy rendező kapta idén a Gela Lajos emlékplakettet, amelyet 2009-es alapítása óta másodszor adtak át hétfőn a Magyar Állami Operaházban.

2010-ben adták át először az Operaházban a Gela Lajos-emlékplakettet, amellyel az Erkel Színház 2009-ben elhunyt egykori főügyelője előtt tisztelegnek. A díjat évente ítélik oda egy, az Operaház  művészeti ügykezelése területén dolgozó munkatársnak: a díjazott, akinek személyéről négytagú zsűri dönt, a játékmesterek, balettmesterek, rendező- vagy balettasszisztensek, ügyelők és súgók közül kerülhet ki. A Gela-plakett első díjazottja Döme István főügyelő volt.

Az idei díjazott, Boschán Daisy - mint azt Medveczky Ádám karmester elmondta - először zeneszerzést tanult Sugár Rezsőnél, ösztöndíjasként pedig jelen volt az Eck Imre által alapított Pécsi Balett kezdeteinél. Boschán Daisy érdeklődése ezek után a zenetudomány felé fordult, a Zeneakadémián Szabolcsi Béni és Bárdos Lajos tanítványaként diplomázott. Ilyen sokrétű tanulmányok után került az Operaházhoz, ahol már négy és fél évtizede kamatoztatja műveltségét, tudását, előbb játékmesterként, majd rendezőként.

1987-ben kapott először lehetőséget arra, hogy az operaház történetének (Huszár Klára után) második női rendezőjeként színre vihesse Mozart ifjúkori remekét, Az álruhás kertészlányt. Második rendezését, a Mozart-bicentenáriumra készült Titus kegyelmét a mai napig műsorán tartja az intézmény. Nádasdy Kálmán és Mikó András rendezései közül például számos produkciót ő állított ismét színpadra, emellett az operairodalom néhány klasszikus alkotását pedig olyan különleges helyszíneken rendezhette meg, mint a fertőrákosi barlangszínház (A varázsfuvola, Fidelio), a Hilton Szálló Dominikánus Udvara vagy a Kőszegi Várszínház.