Zelma, Rajmund

Hamarosan kiírják az Operaház főigazgatói pályázatát

2011.02.24. 13:18

Programkereső

Hamarosan pályázatot írnak ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, addig meghosszabbítják Horváth Ádám miniszteri biztos kinevezését.

Horváth Ádámot szeptember elején nevezték ki hat hónapra a dalszínház miniszteri biztosává, megbízatása napokon belül lejár. A tárca közlése szerint a miniszteri biztos kinevezésének meghosszabbítása folyamatban van, de az csak addig szól majd, amíg ki nem nevezik az új főigazgatót. Ezzel kapcsolatban a NEFMI sajtóirodája azt közölte, hogy a pályázat előkészítése folyamatban van, a kiírás hamarosan megjelenik. Horváth Ádám az Operaház következő évadáról tartott szerdai tájékoztatón azt mondta, ha kiírja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a pályázatot, indul a főigazgatói posztért.

Horváth Ádám, Szőcs Géza, Vass Lajos
Horváth Ádám, Szőcs Géza, Vass Lajos

A költségvetési zárolások a Magyar Állami Operaházat is érintik, Horváth Ádám szerdán konkrét összeget nem akart megnevezni, mert - mint fogalmazott - bízik abban, hogy lehet még mérséklésről tárgyalni. Az MTI információi szerint 700 millió forintról van szó. A tárca az MTI azon kérdésére, miszerint a tárcára jutó zárolás összegéből 700 millió forint esne az operaházra, azt közölte: a minisztériumoknak február 23-án éjfélig kellett bejelenteniük a Magyar Államkincstár felé a rájuk vonatkozó zárolások részleteit, e kötelezettségének a NEFMI eleget tett. Az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat a NEFMI támogatási előirányzatából összesen 39 milliárd 204,7 millió forint zárolását rendelte el.