Sára, Márió

Hat operapremier a 2011/2012-es évadban az Operaházban

2011.02.24. 09:16

Programkereső

3D technológia, Achim Freyer rendezte Rajna kincse, új Simon Boccanegra és Don Giovanni, Strauss Arabellája és egy Rameau-mű szerepel a kínálatban, valamint hét felújításra is sor kerül.

Az első premier szeptember 9-én és 10-én a Boleróval párban játszott A kékszakállú herceg vára, az előadásban a világon először alkalmazzák a 3D technológiát. A furcsa párosítás oka az, hogy az est első részében megmutatott szenvedély világát elhagyva lép be Judit a herceg várába. Az opera rendezője egy filmes szakember, Renzo Cerbo lesz, a karmester Győriványi Ráth György. A két produkció a velencei La Fenicével együttműködésben készül.

A Zene Világnapján ismét színpadra kerül a repertoárról régen hiányzó Verdi-mű, a Simon Boccanegra Ivan Stefanutti rendezésében, a fő-zeneigazgató és Kocsár Balázs dirigálásában.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

November 19-től láthatja a közönség a Don Giovannit. A díszlet alapötletét az Andrea Palladio tervezte, Vicenzában található színház adja - a Teatro Olimpico koprodukciós partner -, Budapesten ebben a díszletben játsszák majd a da Ponte-librettóra készült Mozart-darabokat. A rendező Gianfranco De Bosio, a jelmez- és díszlettervező Nana Cecchi lesz, az Operaház zenekarát Medveczky Ádám és a világ legkeresettebb női karmestere, Keri-Lynn Wilson vezényli.

A Rajna kincse 2007 óta nem szerepelt az Andrássy úti kínálatban. Az Opera célja, hogy négy év alatt ismét színre kerüljön a teljes Ring. Achim Freyer rendezése 21. századi lesz, de kielégíti a tradicionális előadások kedvelőit is, modernségében a mesét emeli ki. A Győriványi Ráth György és Kovács János dirigálta előadások 2012. január 21-től lesznek műsoron.

Az Operaház célja, hogy minden évben ritkaságokat is bemutassanak. Kocsis Zoltán vezényletével, Marton László rendezésében kerül színre Richard Strauss Arabellája, amelyet eddig mindössze egyszer, 1934-ben tűztek műsorra Nádasdy Kálmán rendezésében. A premier március 17-én lesz.

Az utolsó premier az Orfeo Kamarazenekar és Kórus vendégszereplésével, Káel Csaba rendezésében, Vashegyi György dirigálásában Jean-Philippe Rameau Hippolyte et Aricie című operája lesz az 1757-es, prológus nélküli verzióban.

Az évad felújításai a Bánk bán ősváltozatának színpadi adaptációja, az Aida (rend.: Nagy Viktor, vez.: Győriványi Ráth György), a Traviata (rend.: Békés András, vez.: Kocsár Balázs, Medveczky Ádám), Turandot (rend.: Kovalik Balázs, vez.: Kocsár Balázs), a Pillangóasszony (rend.: Kerényi Miklós Gábor, vez.: Kovács János), a Hamupipőke (rend.: Nagy Viktor, vez.: Vashegyi György) és a Tannhäuser (rend.: Szinetár Miklós, vez.: Győriványi Ráth György, Medveczky Ádám).

A Magyar Állami Operaházban 25 operából 225 előadás lesz a 2011/2012-es évadban. Az Új Színházat, a Thália Színházat és a Vígszínházat a vezetők reményei szerint az újból megnyíló Erkel Színház váltja ki, ahol magyar nyelvű előadásokat terveznek.

A következő szezonban vendégművészként Christoph Eschenbach (a tavaszi Parsifal-előadásokban), Rafael Frühbeck de Burgos (a Filharmóniaia Társaság decemberi koncertjén), Leo Nucci és Charles Castronovo (a Rigolettóban) és Johan Botha (a Tännhauserben) érkezik, Komlósi Ildikó, Marton Éva, Miklósa Erika és Rost Andrea több szerepben lesz látható.

Az Operaház támogatja az Operaliára jelentkező zeneakadémisták demofelvételeinek elkészítését, minden hónapban lesznek előéneklések, Hamari Júlia mesterkurzust tart, szociális alapot hoznak létre, és a zeneakadémiai tanév végi operavizsgák visszakerülnek az Ybl-palotába.

Horváth Ádám miniszteri biztos jelezte, a közeljövőben kiírandó főigazgatói pályázatra benyújtja pályázatát, valamint elmondta, hamarosan nyilvánosságra hozzák az átvilágítás eredményét. Az idei évadot érintő hír, hogy nem marad el a Májusünnep, amelyen Renée Fleming is fellép.