Gerzson

A Liceu később kezdi évadát a gazdasági válság miatt

2011.02.26. 10:54

Programkereső

A barcelonai operaházban egy hónappal később kezdődik a 2011/2012-es szezon, és elbocsátások is lehetnek. Az ok a Spanyolországban tapasztalható gazdasági válság.
Liceu, Barcelona
Liceu, Barcelona

A spanyol kulturális minisztérium, valamint a katalán kormány csökkentette a Liceu számára előirányzott támogatásokat, így az operaháznak a 2011/2012-es szezonban 48,4 millió euróból (13,31 milliárd forintból) kell gazdálkodnia. Két évvel ezelőtt még 10 millió euróval volt bővebb a keret.

A dalszínház Charles Gounod Faust című darabjával kezdi a következő szezont október 7-én. Az eredeti tervek szerint szeptemberben nyílt volna a szezon. Isabel Santana szóvivő szerint a népszerű előadások esetében kénytelenek lesznek emelni a jegyárakat. A kevésbé ismert művekre és a balettelőadásokra ez nem vonatkozik - tette hozzá. A lerövidülő évadban így is 119 előadással várják a látogatókat, ami csupán öttel kevesebb az idei szezonra tervezettnél. Az operaház próbálja visszafogni költségeit, kevesebb kiadványt készítenek, és újratárgyalják a partnerekkel kötött szerződéseiket is. Az 1847 óta működő Liceu a tavalyi elbocsátások után jelenleg 395 embert foglalkoztat.

A spanyol kulturális minisztérium három éve kezdett bele a támogatások fokozatos - 30 százalékos - lefaragásába, a katalán kormány az év elején jelentette be, hogy 15 százalékkal visszaveszi a támogatások mértékét. A Liceu szerint a szponzori támogatások is csökkentek. A madridi kormány lefaragásai a főváros Teatro Real operaházát is érintik. Spanyolország kétéves recesszióból próbál kilábalni, az euróövezetben rekord magas, húszszázalékos munkanélküliséggel, valamint nagy költségvetési hiánnyal küszködik.