Benedek

Elhunyt Külkey László operaénekes

2011.03.04. 07:28

Programkereső

Elhunyt Külkey László érdemes művész, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese, a Budapesti Operabarát Alapítvány örökös tiszteletbeli elnöke, a Budapesti Operabarátok Egyesületének elnökségi tagja.

Külkey Lászlót életének 85. évében, március 1-jén érte a halál. Az énekest a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operabarát Alapítvány és a Budapesti Operabarátok Egyesülete saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Külkey László 1926-ban született, tanulmányait a Zeneakadémián Maleczky Oszkár és Sipos Jenő vezetésével folytatta. Ezzel egy időben a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi fakultását is elvégezte. 1946-tól volt az operaház magánénekese. A Trisztán és Izolda című opera Ifjú hajós szerepében debütált 1946-ban. Vendégszerepelt számos európai országban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Több mint hatvan szerepet alakított, részben lírai tenor, részben comprimario- és karakterszerepeket. Főbb szerepei: V. László (Erkel: Hunyadi László); Ottó (Erkel: Bánk bán); Bolond (Muszorgszkij: Borisz Godunov); Almaviva (Rossini: A sevillai borbély); Walther (Wagner: Tannhäuser). Külkey László az Operabarát Alapítvány és Egyesület létrehozója, és 17 évig aktív elnöke volt.