Sándor, Ede

Armel Operaverseny és Fesztivál negyedszer

2011.03.10. 12:35

Programkereső

A résztvevő operaházak: Szegedi Nemzeti Színház, Theatre Bienne-Soleure, Krakkói Opera, a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház és New York-i Centre for Contemporary Opera.

2011-ben negyedik alkalommal kerül sor az Armel Operaversenyre és Fesztiválra, amely idén is azokat a fiatal művészeket keresi, akik az énekesi teljesítmény mellett színészként is helytállni, a műfaj szakmai kívánalmainak komplex módon felel meg. A legjobb férfi és női előadó tíz-tízezer euró pénzdíjat kap.

Az első fordulót Budapesten, Párizsban, Los Angelesben és New Yorkban rendezik, mindegyik helyszínen jelen lesz Kesselyák Gergely, a Magyar Állami operaház vezető karmestere, és az ő döntése alapján kerül harminc énekes a második fordulóba. A májusi második fordulónak és az októberi döntőnek Szeged ad otthont.

Szegedi Nemzeti Színház
Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színházban Riccardo Zandonai Francesca di Rimini című operáját mutatja be Juronics Tamás rendezésében, amelyet Magyarországon 1925 óta nem tűztek műsorra. A svájci Theatre Bienne-Soleure Joseph Myslivecek Antigona című barokk művét tűzi műsorra Andreas Rosar rendezésében. Az októberi szegedi előadás magyarországi bemutató lesz. A Krakkói Opera Beata Redo-Dobber rendezésében Viktor Ullmann Atlantisz császára című darabjával nevezett. A plzeni Josef Kajetán Tyl Színházban Alföldi Róbert dlgozik majd, a versenyprodukció egy klasszikus opera, Verdi Rigolettója lesz. a New York-i új partner, a Center for Contemporary Opera egy ősbemutatót, Michael Dellaira A titkos ügynök című operáját Sam Helfrich színrevitelében hozza a szegedi, október 6. és 15. között rendezendő döntőre. A gálaműsorban a debreceni Csokonai Színház művészei közreműködnek.

Havas Ágnes elmondta, idén először a kulturális tárca kiemelten támogatja a versenyt, a Mezzo Televízióval és az Arte csatornával folytatódik az együttműködés, míg a Duna Televízió pontos szerepéről a következő, májusi sajtótájékoztatón adnak részletes tájékoztatást.