József, Bánk

Premier: Excelsior!

2011.03.11. 09:00

Programkereső

Félkomoly operát mutat be az Operaház Liszt Ferencről és mennybemeneteléről a Tavaszi Fesztiválon. Megnéztük, milyen lesz. VIDEÓVAL

Fekete Gyula ötödik operájának hőse egy magánéleti kétségektől kínzott, ötvenes éveihez érkezett férfiú. Egy zeneszerző, akit történetesen Liszt Ferencnek hívnak. Az Excelsior! azonban nem dokumentumjáték és nem is történelmi darab, a hiteles tényeken alapuló történetet a fantázia mozgatja. A librettó szerzője Papp András így fogalmaz: "nem a zenészt látjuk, hanem egy olyan embert, aki válságos pillanatokban döntést hoz - elvileg lehetne bárki, de ami történik, az csak Liszttel történhetett".

Fekete Gyula: Excelsior! (ősbemutató)

2011. március 18. 19:00 Thália Színház

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Liszt Ferenc mennybemenetele

Km.: Fekete Attila (Liszt), Fodor Tamás (Liszt - prózai szerepben), Mester Viktória (Carolyne Sayn-Wittgenstein, Liszt menyasszonya/Caroline de Saint-Cricq/Marie/Lola, Liszt szerelmei), Kertesi Ingrid (Árpádházi Szent Erzsébet), Kovács Annamária (Hohenlohe, kardinális), Birta Gábor (IX. Pius Pápa), Frankó Tünde (Cosima von Bülow, Liszt lánya), Káldi Kiss András (Richard Wagner), Kiss Tivadar (Spiridion, Liszt inasa)
Szöveg: Papp András
Vez.: Kesselyák Gergely
D-j., rend.: Gothár Péter