Sándor, Ede

A londoni Királyi Operaház dán igazgatót kap

2011.03.21. 09:40

Programkereső

Kasper Holten, a Dán Királyi Operaház művészeti igazgatója lesz a következő évadtól a londoni Királyi Operaház igazgatója.
Kasper Holten
Kasper Holten

A 37 éves Holten az idei szezon végén veszi át a Covent Garden irányítását a nyugdíjba vonuló Elaine Padmore-tól, aki 2000 januárjától állt az intézmény élén - jelentette be pénteken a Királyi Operaház. Az igazgatóváltás érdekessége, hogy annak idején Padmore is a Dán Királyi Operaház művészeti igazgatói székéből érkezett Londonba.

Holten 2000 óta töltötte be Koppenhágában a művészeti igazgató tisztét. Már 2009-ben bejelentette, hogy nem újítja meg szerződését az intézménnyel, amikor az 2011 júliusában lejár. Holten világszerte több mint 60 opera-, operett-, musical- és színielőadást állított színpadra, egyik legnagyobb nemzetközi elismerését Richard Wagner Nibelung gyűrűjének sajátos színpadra állításáért kapta, a művet 2003-2006 között játszották a dán fővárosban. Holten neve nemcsak az operavilágban közismert, a filmszakma is jegyzi őt: Mozart Don Giovanni című operájából Juan címmel egy új, modern filmet írt és rendezett, melyet idén mutatnak majd be.

Kinevezése kapcsán Tony Hall, a londoni Királyi Opera vezérigazgatója pénteken hangoztatta: fantasztikus és újító munkát végzett a dán Királyi Opera élén, s ezzel egy időben megerősítette a társulat helyét a nemzetközi operavilágban. Holten a maga részéről kijelentette: "azt ígértem magamnak, hogy művészi munkámra fogok összpontosítani, amikor idén nyáron 11 izgalmas év után lejár a szerződésem Koppenhágában. Ám egyetlen állás van a világon, amelynek képtelen vagyok ellenállni, és ez az. Hatalmas lehetőség számomra együtt dolgozni Antonio Pappanóval, Tony Hallal és Peter Katonával az általam a világ vezető operaházának tartott intézményben."