Benedek

Jaroussky helyett Max Emanuel Cencic énekel az Orlando furiosóban

2011.03.22. 15:49

Programkereső

Philippe Jaroussky váratlan megbetegedése miatt budapesti fellépését lemondani kényszerült, így Ruggiero szerepében a fiatal már most nemzetközi elismerésnek örvendő Max Emanuel Cencict láthatja a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége.
Max Emanuel Cencic
Max Emanuel Cencic

Cencic "napjaink legcsodálatosabb kontratenor hangjával megáldott énekese" - e szavakkal méltatta a tekintélyes Opernwelt magazin 2008-ban a fiatal csillagot. A zenei tanulmányait igen korán kezdő muzsikus hat éves kora óta énekel színpadon. 1987-1992-ig a világhírű Bécsi Fiúkórus tagja volt. Gyönyörű szopránját speciális technikájának köszönhetően megőrizte, karrierje kezdetén sikeres dalesteket adott Japánban, az Egyesült Államokban és több európai országban.

Az opera műfajában is korán bemutatkozott: Solti György, majd Nikolaus Harnoncourt irányításával A varázsfuvolában (Első fiú) lépett fel, később alakította Amor (Gluck: Orfeusz és Euridiké), Adrasto (Jomelli: Demofoonte) és Xerxész (Händel: Xerxész) figuráját. A közelmúltban virtuóz szerepek is megtalálták. Énekelte Tolomeo (Händel: Julis Caesar Egyiptomban), Ottone (Monteverdi: Poppea megkoronázása) és Händel Tamerlanójának címszerepét. Jean-Christophe Spinosival és az Ensemble Matheus-szal a Messiás franciaországi előadásán dolgozott együtt.

Magyarországon március 24-én a Müpában mutatkozik be a fiatal kontratenor.