Sándor, Ede

Rost Andrea kapta idén a Székely Mihály-emlékplakettet

2011.03.24. 15:40

Programkereső

Az elismerést a művésznő a Figaro házassága című előadás előtt vette át szerdán délután az Operaház színpadán.

"Végigolvastam, hogy kik kapták meg az elmúlt majdnem ötven évben a Székely Mihály-emlékplakettet. Nagyszerű, hírneves művészek. Köztük 1970-ben szeretett és feledhetetlen mesterem, Bende Zsolt, akinek olyan sokat köszönhetek a pályám alakulásában. Ilyen társaságba kerülni jóval több, mint megtiszteltetés és nagy öröm" - nyilatkozta a Kossuth-díjas szoprán.

Rost Andrea_emlékplakett
Rost Andrea_emlékplakett

Rost Andrea Budapesten született 1962-ben. Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a budapesti Operaház ösztöndíjasaként elénekelte Gulyás Dénes rendezésében Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában. Két évvel később, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett, ahol összes fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség. A Milánói Scala 1994-es Rigoletto bemutatóján, amelyre Riccardo Muti hívta meg, átütő nemzetközi sikert aratott, s azóta a Scala állandó visszatérő vendége. Fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a párizsi Bastille Operában, a londoni Royal Opera House-ban, a chicagói Operában, a New York-i Metropolitan Operában és a Washingtoni Operában, de gyakori meghívott művésze a tokiói New National Operának is. A budapesti Operaházban kedvenc szerepeiben (Gilda, Violetta) lépett többször a hazai közönség elé. Az elmúlt szezonokban Budapesten a Grófné szerepe mellett Eurüdikét (A filozófus lelke) és Mimit (Bohémélet) énekelte Budapesten, Miskolcon pedig Richard Strauss Daphnéját szólaltatta meg. Érdemes művész, 1997-ben Liszt-díjjal, 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Rost Andrea fiával_emlékplakett
Rost Andrea fiával_emlékplakett

A Mozart Figaro házassága című művének újabb sorozatában, a Grófné szerepében a Kossuth-díjas szoprán, Rost Andrea itthon szeptemberben mutatkozott be. A hazai közönség számára újdonság lesz, hogy öt hét múlva Verdi Otellójában Desdemonaként debütál. "Meglehetősen régen, 2003-ban és 2005-ben Riccardo Muti vezényletével Japánban csupán három-három alkalommal énekeltem Desdemonát. Muti akkor elégedett volt, de mindketten éreztük, érdemes érlelni a szólamot. A következő hónapot rengeteg gyakorlással fogom tölteni, fel kell idéznem a darabot. Meghallgatok felvételeket, hogyan vezényelték olyan jeles karmesterek, mint például Solti György" - mondta új szerepéről az operaénekesnő.

A Székely Mihály-emlékplakettet a Fészek Művészklub Alapítványa 1964. március 22-én, Székely Mihály kétszeres Kossuth-díjas operaénekes halálának első évfordulójára alapította, azóta minden évben átadják. A plakettet Csillag István szobrászművész tervezte.