Benedek

Idén is lesz Miskolci Operafesztivál

2011.03.25. 11:13

Programkereső

Meghirdették a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idei programját, bár a megrendezéséhez még mindig hiányzik 40 millió forint.
Bartók+Verdi Miskolci Operafesztivál
Bartók+Verdi Miskolci Operafesztivál

Újságírói kérdésre válaszolva Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az idei évben a város 70 millió forintot ad az esemény megrendezéséhez - amely körülbelül fele a tavalyi összegnek. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár hozzátette, a Fesztivál ugyanennyi pénzre számíthat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről is.

A polgármester elmondta: idén is lesz minőségi operafesztivál Miskolcon, mert bár a gazdasági válság mindenhol érzékelhető, minden városnak vannak olyan értékei, hagyományai, amelyekre nem szabad sajnálni a pénzt - s a Bartók+ Fesztivál éppen ilyen értéket képvisel nem csupán Miskolc, hanem az egész ország kulturális életében. Kriza Ákos ígérete tett arra, hogy közreműködik további források megtalálásában a Fesztivál minél magasabb színvonalú megrendezésének érdekében.

A Bartók+Verdi téma egyik legérdekesebb produkciójának ígérkezik egy ritkaság, Verdi A kalóz című operáján magyarországi bemutatója. Mint Kocsis Zoltán, az előadás karmestere elmondta: a szokásos „Verdi-mű kimenetel" mellett csodálatos értékű zenei anyaggal rendelkező opera egy szerelmi háromszögről szól - keleties fűszerezéssel. A koncertszerű előadáson fellép Kristin Sampson (Medora), Jorge Lagunes (Seid), Borsos Edit (Gulnara), Luciano Ganci (Corrado) és Nagy Zoltán (Giovanni) a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar kíséretében.

Kerényi Miklós Gábor, az Budapesti Operettszínház főigazgatója A kékszakállú herceg vára című Bartók-opera tavalyi előadása mellett idén Vajda János Mario és a varázslóját viszi színre. A Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft., a Budapesti Operettszínház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciójának főbb szerepeiben Rálik Szilvia (Judit), Cser Krisztián (Kékszakáll), Szabó P. Szilveszter (Cipolla) és Szabó Dávid (Mario) láthatók.

63C6F3BF-9D29-459B-B1A4-BA56191E39A3

A Fesztivál nyitókoncertjén Liszt, Dohnányi, Bartók és Verdi művei hangzanak el a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara közreműködésével, Győriványi Ráth György vezényletével. A záróhangverseny Verdi-gála lesz a Carlo Montanaro dirigálta Miskolci Szimfonikusokkal, amelynek díszvendége korunk egyik legnagyobb bariton énekese, Renato Bruson lesz, akit idén a világ valamennyi nagy operaházában ünnepelnek abból az alkalomból, hogy ötven éve lépett először színpadra.

Az ide fesztivál természetesen nem maradhat Liszt-művek nélkül, a zeneszerző életműve a Liszt-év és a soros EU-elnökség miatt Bartók és Verdi mellett hangsúlyosan megjelenik a programban - mondta Bátor Tamás igazgató.