Gábor, Karina, Ders

Cirkuszi sátorban mutatják be a La Mancha lovagját Békéscsabán

2011.03.29. 14:18

Programkereső

A Broadwayn már sikerrel bemutatott zenés drámát porondszínházban mutatja be a Békés Megyei Jókai Színház május 13-án Békéscsabán.
Fekete Péter
Fekete Péter

Fekete Péter, a színház direktora, a darab rendezője sajtótájékoztató keretében elmondta: a zenés dráma szövegkönyvét eredetileg Dale Wassermann, zenéjét Mitsch Leigh, míg a dalszövegeket Joe Darion írta, a fordítás Blum Tamás nevéhez fűződik. A békéscsabai bemutatón a főszerepeket mások mellett Cserna Antal, Csomós Lajos, Lapis Erika és Szomor György vállalta. A rendezésben ki akarják használni a cirkuszi sátor adta lehetőségeket, ezért a darab rendezője monumentális, látványgazdag produkcióban gondolkodik, amelyben néha feltűnnek artisták, olykor pedig a spanyol világot is megidézik. 

Az eredeti dráma szerzője, Cervantes volt katona, költő, színész, rabszolga, adószedő, sőt börtönben is ült; Fekete Péter rendezői koncepciója szerint az egykori inkvizíció börtöne Békéscsabán átalakul a múlt század ötvenes évekbeli gyűjtőtáborává. "A helyszín nem számít, ami lényeges, az a fogság, a kegyetlenség, a megaláztatás és a kilátástalanság" - mondta a rendező, majd hozzátette: a táborba érkezik Cervantes, hogy rögtönzött játékával hitet és reményt adjon társainak az összefogás, az együttalkotás reményében. 

A darab bemutatóját május 13-án tartják Békéscsabán, de a tervek szerint ellátogatnak a kapolcsi Művészetek Völgyébe és Szavasra is.