Konstantin

Waltraud Meier kapja a Lotte Lehmann-emlékgyűrűt

2011.04.05. 12:37

Programkereső

Bécsi és a Bajor Állami Opera kamaraénekese a Parsifal április 21-i előadása után veszi át az elismerést a bécsi operában.

A gyűrű névadója, Lotte Lehmann 1976-ban hunyt el, és több Richard Strauss-opera ősbemutatóján énekelt. 1923-ban Budapesten is fellépett: Desdemonaként, Margitként és Elzaként is ünnepelhette a közönség. A Lotte Lehmann-emlékgyűrű kitüntetettjét 1955 óta a bécsi operaház szólistáinak egyesülete jelöli azok közül, akik a német operairodalom főszerepeiben kimagasló teljesítményt nyújtanak. Waltraud Meier a gyűrű negyedik tulajdonosa, ezzel olyan énekesnők örökébe lép, mint Leonie Rysanek és Hildegard Behrens.

Waltraud Meier
Waltraud Meier

Waltraud Meier 1956. január 9-én született Würzburgban. Angol szakos tanulmányaival párhuzamosan Dietger Jakobnál folytatott énektanulmányokat. 1976-ban mutatkozott be az operaszínpadon: szülővárosában Lola szerepét énekelte a Parasztbecsületben. Ekkor határozta el, hogy az éneklésre koncentrál. Mannheimi évek után 1980-ban, Buenos Airesben következett be pályáján a nemzetközi áttörés A walkür Frickájaként. Azóta rendszeres vendég a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan, a milánói Scala és a Salzburgi Ünnepi Játékok színpadain. 2003-ban közreműködött a legjobb operafelvételért Grammyvel jutalmazott Tannhäuser-lemezen. Meier dal- és oratóriuménekesként is fellép, a 2003/2004-es éveket kizárólag koncertfellépésekkel töltötte. Kétezredik fellépésére 2009. augusztus 22-én, a londoni Rayal Albert Hallban került sor a Fidelióban.

A német énekesnőt, akit drámai és mezzoszopránként is jegyzenek, legjobb Wagner-hősnők között tartján számon - Kundryként jelentős sikereket tudhat maga mögött: 1983-ban Bayreuthban aratott diadalt, és a Staatsoperben is ezzel a karakterrel debütált 1987-ben -, ám hasonló elismeréseket gyűjtött be az olasz és francia operairodalom főszerepeiben, hiszen énekelte Amnerist az Aidában, Santuzzát a Parasztbecsületben és a Carmen címszerepét. Waltraud Meier a Lotte Lehmann-emlékgyűrűt a Bécsi Staatsoper művészeti vezetőjétől, Dominique Meyertől és az operaház szólistáinak egyesületét vezető Herwig Pecorarótól veszi át.

A művésznőt a Művészetek Palotájában Budapesti Wagner-napokon június 17-én és 19-én, a Parsifal Kundryjaként láthatja a magyar közönség.