Fülöp, Evelin

Folytatja a barokk operák sorozatát a Theater an der Wien

2011.04.07. 08:20

Programkereső

26 művet játszanak a következő szezonban, ebből három barokk bemutató - jelentette be kedden Roland Geyer intendáns.

Britten A csavar fordul egyet című operájával kezdik az évadot, - ez már a harmadik Britten-mű a Naschmarkton álló operaház Geyer-korszakában -, majd nagyjából havi egy premierre számíthat a közönség. Händel Xerxésze októberben, az Ensemble Matheus közreműködésével lesz látható, Lera Auerbach Gogol című operáját, amely nem életrajzi mű, inkább pillanatképek sora, novemberben mutatják be. Decemberben a műfaj "atyja", Claudio Monteverdi Orfeója kerül színre Claus Guth rendezésében. A címszerepet John Mark Ainsley, Euridicét Mari Eriksmoen alakítja. Két egyfelvonásos a 2012. januári újdonság, két orosz ritkaság: Csajkovszkij Jolantája (Magyarországon negyedszázada a debreceni operaegyüttes játszotta) és Rahmanyinov Francesca da Riminije. Februárban következik a Gluck-darab, a Telemakhosz, René Jacobs áll majd az Akademie für Alte Musik Berlin élén. A Hoffmann meséi, Offenbach alkotása a márciusi premier, áprilisban látható Thomas Hamletje, amely szintén a ritkaságok közé tartozik. Az évadot egy koprodukció zárja, Rossini A tó asszonya című felfedezésre váró operájához 2012 augusztusában válthat jegyet az érdeklődő. 

Theater an der Wien
Theater an der Wien

Michael Boder, Ivor Bolton, William Christie, Alan Curtis, Vlagyimir Fedoszejev, René Jacobs, Philippe Jordan, Cornelius Meister, Marc Minkowski, Kirill Petrenko, Jean-Christophe Spinosi kapott felkérést, hogy az ORF, az Osztrák Rádió Szimfonikus Együttesét, a ház rezidens zenekarát vezényeljék. Állandó partnerük az Arnold Schönberg Kórus, és a rendezők is - Robert Carsen, Torsten Fischer, William Friedkin, Claus Guth, Stephen Lawless, Christof Loy, Christine Mielitz, Adrian Noble és Olivier Py - az európai élvonalat képviselik. 

Korábban felröppent a hír, szeretnék legkésőbb Roland Geyert 2015-ben Bregenzbe, a fesztivál élére szerződtetni. Az intendáns megerősítette, 2016-ig, szerződése lejártáig tervez, mint mondta: szereti a Theater an der Wient.