Fülöp, Evelin

Koncert a nappaliban

2011.04.08. 08:00

Programkereső

Ha van egy család, ahol mindenki zenél, előbb-utóbb föllépnek együtt. Ez szinte kikerülhetetlen. Malek Andreát viszont rá kellett beszélni. Ő elmesélt mindent, én pedig lejegyeztem.

Miért? Amióta csak emlékszem, karácsonykor mindig összejön az egész család, amiből persze minden évben közös muzsikálás lesz. Egyszer a testvéremnek eszébe jutott, nem kellene-e ezt szélesebb közönségnek is megmutatni. Elég sokáig ellenkeztem; mostanában behúztam a kéziféket, nem nagyon szeretem a felhajtást. És persze eszembe jutott az is, hogy minden család kihasználja ezt, nem akartam, hogy ez egy látványosság legyen. Végül azzal győztek meg, hogy annyira sokfélék vagyunk, és sok műfajban működünk, hogy a koncert a zenélés öröméről fog szólni, nem pedig arról, hogy lám, a mi családunk is tudja ezt.

Malek Andra
Malek Andra

Kik? Három generáció áll majd a színpadon: az apukám, a testvérem, a férjem, a két fiam és a férjem lánya, aki fuvolázni fog. Meg persze a zenekarom. Négyen vagyunk zongoristák, hárman trombitások, és gitáros is akad... Vannak, akik több hangszeren is játszanak. Azt hiszem, én megmaradok az éneklésnél, habár konzit végeztem zongora szakon. A nagyobbik fiam dobol, a kisebbik trombitál. Szeretetből csinálják, maguk találták meg a hangszereiket. És talán a kicsilányt is behozzuk valahogy. Amikor két évvel ezelőtt elkezdtük szervezni a koncertet, még nem tudtuk, hogy eggyel többen leszünk...

Hogyan? Böhm Gyuri dolga lesz, hogy közös mederbe tereljen minket, ő rendezi a koncertet. Elég jól ismer engem, és én megbízom benne. Amikor először beszéltünk a koncertről, kérte, írjak össze ötven számot. Összeírtam negyvenet. Erre jól leszúrt, hogy ez rengeteg... Hát most majd szelektálunk. Biztosan nem kronológiai sorrendben megyünk. A fő csapásirány az én zenekarom repertoárja lesz, ehhez jön be mindig valaki, és új, saját dalokat is játszunk majd a március végén megjelent lemezről. Nem szeretem milliméterről milliméterre megtervezni a dolgokat. Az életben sem. Sok meglepetés lesz. Azt szeretnénk, hogy a közönség azt lássa, amilyenek vagyunk: szerintem olyan lesz, mintha otthon ülnénk. Szeretem, amikor úgy érzem magam a színpadon, olyan otthonosan, mint a nappaliban. Ezzel sokáig küszködtem, mert énekelni ugyan nagyon jó volt, de utána inkább gyorsan elszaladtam, csak nehogy beszélni kelljen... Talán meg akartam felelni valami képnek? Kérdezték is a barátaim, miért nem merek úgy beszélni a színpadon, amilyen valójában vagyok. Kipróbáltam, és kiderült, tulajdonképpen az az erényem, hogy nem olyan a stílusom, mint amilyet várnak. Mostanra elég jól megtanultam kontrollálni magam.

Mit? Hasonló az életfelfogásunk, szeretjük a legkülönbözőbb dolgokkal kényeztetni a közönséget. Most megnézzük, kinek mi van a kamrában, ezeket beledobjuk egy fazékba, aztán április 12-én kiderül, mit főztünk. Apukám fog hangszerelni, rajta a világ szeme! Elég széles a családi "műfajpaletta", úgyhogy minden bizonnyal kavalkád lesz. Én nagyon csípem az ilyen dolgokat.

Malek Andrea: Családi koncert

2011. április 12. 20:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem