Fülöp, Evelin

Opera egy volt kanadai miniszterelnökről

2011.04.09. 14:24

Programkereső

Brian Mulroney, az ország 18. miniszterelnöke a főhőse a Mulroney: The Opera című műnek, amelyet április 16-tól vetítenek az észak-amerikai ország mozijaiban.

A politikai szatírába oltott opera zenéjét Alexina Louie szerezte, a librettót Dan Redican írta. Az ötletgazda producer-rendezőt, Larry Weinsteint Peter C. Newman sajátos Mulroney-életrajza, valamint a Jerry Springer, the Opera inspirált arra, hogy Brian Mulroney-t - akinek a nevéhez fűződik a vesztegetési vádtól sem mentes az Airbus-ügy -, az 1984 és 1993 között, a Progresszív Konzervatív Pártot képviselve regnáló kanadai miniszterelnököt a zenés színpadon jelenítsék meg.

Az operafilmben, amelyet a kanadai mozikban vetítenek, komikusok személyesítik meg a politikusokat - köztük Ronald Reagant is -, akik pedig a hangjukat adják: Peter Barrett, Martin Houtman, Zorana Sadiq, Joel Katz, Shannon Mercer, Lawrence Wiliford és Daniel Okulitch operaénekesek.

Úgy tűnik, a kanadai politikai elit időről időre operaírásra inspirál, elég csak a Mulnroney-t megelőző miniszterelnök, Pierre Elliott Trudeau életéről szóló, 2006-ban bemutatott művet említenünk.