Orbán

Premier: Mágnás Miska

2011.04.10. 15:16

Programkereső

Zalaegerszegen április 15-től, Harangi Mária rendezésében látható az operett.

A rendező így vall az előadásról és a műről: "...ha majd egyszer mindenki visszajön, ha majd egyszer mindenki visszajön..." - Az első világháború éveiből visszhangzó, jól ismert katonadal szavai ezek - ugyanúgy Szirmai Albert dallamán szólnak, ahogy a Mágnás Miska örökzöldjei: Hoppsza Sári... A nő szívét ki ismeri... Fáj, fáj a szívem... Úgy szeretnék boldog lenni... Csiribiri kék dolmány... Cintányéros cudar világ...

A Mágnás Miskát 1916-ban mutatták be, cudar világban, az első világháború kellős közepén. Máig tartó sikerét az 1949-ben készült, Keleti Márton által rendezett filmnek is köszönheti. Bakonyi Károly és Szirmai Albert tízes években írt operettjét Békeffy István szabta át a kor követelményei szerint, s a forgatókönyv a mű számtalan színpadi feldolgozásának magja lett. 

"Szilvalé, rongyő!" - ki ne idézné az arisztokrata affektálás kigúnyolásának legfrappánsabb fordulatát néhanap?

Ki ne vágyna megismerni egy csillogóbb világot? Ki ne vágyna magasabb körökbe? Ki ne vágyna - csak úgy egyszerűen másnak lenni? Ki ne engedne a csábításnak, hogy aztán gyorsan ki is ábránduljon belőle? Hányszor vágyjuk a lehetetlent - lenézve a saját javainkat, hogy aztán rájöjjünk: nélkülük idegenek maradunk, nincs esély az asszimilálódásra. Otthont, jelmezt cserélünk... s közben belsőnket, egyéniségünket adjuk fel.

Hű de komolyan hangzik! Micsoda mélységek! A Mágnás Miska mégiscsak egy operett - habkönnyű szórakozás, nevetés potyogó könnyekkel, jól ismert melódiák, a nézőtér a színpaddal együtt dúdol... Most sem lesz másként. Csak épp igazi remekművel állunk szemben, s az ilyen bizony nagy titkok tárháza, emberi mélységek labirintusa, amelyben kacagás és vidám zeneszó közepette hol jobban, hol kevésbé rejtve, de mégiscsak saját magára, kortársaira ismerhet, rajtuk s önmagán nevethet a néző. Ahogy a Cintányéros, cudar világ sem a kosztümös, messzi múlt, hanem a jelen valóság görbe tükre."

2011. április 15. 19:00 - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

Szirmai-Bakonyi-Gábor: Mágnás Miska

Korláthy gróf - Balogh Tamás
Stefánia, a felesége - Czegő Teréz
Rolla, a lányuk - Benedekffy Katalin, Debrei Zsuzsanna
Nagymama - Mester Edit
Baracs István, mérnök - Bot Gábor, Bakos-Kiss Gábor m.v.
Pixi gróf - Kiss Ernő  Mixi gróf - Szakály Aurél
Miska, lovász - Hertelendy Attila
Marcsa, mosogatólány - Foki Veronika, Lőrincz Nikol
Eleméry Tasziló - Andics Tibor
Leopold, főkomornyik - György János
Cigány - Katona Kornél

Díszlet: Mira János 

Jelmez: Szőke Julianna

Zenei vezető: Máriás Zsolt

Karmester: Cser Ádám/Páll János

Koreográfus: Stefán Gábor

Világítás: Gibárti Tibor

Rendezőasszisztens: Kőműves Zsófia

Rendező: Harangi Mária