Eszter, Eliza

Késésben a Los Angeles-i Bánk bán

2011.04.11. 07:41

Programkereső

Budapesten ismerkedett a Bánk bánnala Los Angeles-i Operaház produkciós igazgatója: Rupert Hemmings vasárnap nézte meg az Operaház előadását. A Los Angeles-i produkció előkészületei folynak, de késésben vannak.
Plácido Domingo - Il Postino
Plácido Domingo - Il Postino

2010 decemberében jelentette be Plácido Domingo és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, hogy a Los Angeles-i Opera következő évadában műsorra tűzi az Erkel-művet, 2011. január 31-én Szőcs Géza a a magyar kormány nevében írásban erősítette meg, hogy támogatják a produkció létrejöttét. A Bánk bán tengerentúli premierje november 16-án lesz, abban a hónapban az Los Angeles-i Operában négy alkalommal játsszák a darabot.

Az előadás koreográfusa Solymosi Tamás, művészeti vezetője pedig Kentaur lesz, a rendezést Káel Csaba irányítja. A próbák július végén Magyarországon kezdődnek, októbertől Los Angelesben folytatódnak. Vajda Gergely, a Music In The Mountains fesztivál művészeti vezetője tanítja be a darabot a Los Angeles-i zenekarnak és a kórusnak. A szereplőválogatás a napokban bejeződik, Kincses Veronika castingtanácsadó szerint tengerentúli előadásokról van szó, amelyek időben egymáshoz közel esnek, ezért két szereposztás szükséges. Az énekesnő szerint a fiataloknak, köztük a külföldön élő illetve tanuló a másod- vagy harmadgenerációs magyarul tudó énekeseknek is lehetőséget kell kapniuk a bemutatkozásra. Kincses Veronika, aki az Operalia Budapesten és Pécsett rendezett kiadásának zsűritagja volt, kiemelte: a tenornak már van elképzelése arról, miként vezényli majd az előadásokat, minden általuk választott jelöltet meg fog hallgatni, és az egész produkció művészi arculatát is ő adja meg.

Magony Zsolt társproducer szerint társaságuk, a Megakoncert maximálisan előkészítette a produkciót, ugyanakkor megjegyezte, az amerikai partnerek sokkal nagyobb tempóban dolgoznak az előkészületeken. Reményei szerint az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseknek köszönhetően az itthoni szervezési folyamatok is felgyorsulnak, ami azért is szükséges, mert a februárban elhalasztott nemzetközi kampánynak a jövő héten el kell indulnia. Így lenne jó esély az amerikai mecénások megnyerésére is - fűzte hozzá. Mivel az Erkel-mű az amerikai közönség számára ismeretlen, Magyarországról kell lépéseket tenni ahhoz, hogy a megismerjék, elfogadják a Bánk bánt. Plácido Domingo neve ugyan garancia, de nem pótolja azokat a promóciós és ismeretterjesztő filmeket, amelyek bemutatására nemcsak az USA-ban, hanem Európa számos országában is számítanak - mutatott rá. "Jó lenne mielőbb ledolgozni az elmúlt hónapokban keletkezett hátrányt, hiszen négyszer 3200 embert bevinni a Los Angeles-i Operába egy ma még ismeretlen darabra, nem kis feladat" - jegyezte meg Magony Zsolt. Több magyar intézmény is jelentkezett már, hogy örömmel közvetítené az egyik előadást. A színház teljes mértékben felkészült technikailag olyan minőségű közvetítésre, mint amilyenek a Metropolitan Operából láthatók.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szintén megjelent az előadáson, és úgy fogalmazott, történelmi esemény, hogy novemberben az Egyesült Államokban bemutatják Plácido Domingo vezényletével a magyar nemzeti operát.