Hella

Kortárs művek a bécsi Neue Oper-ben

2011.04.14. 09:32

Programkereső

Alternatív helyszíneken, kortárs művekkel várja a közönséget az 1990 óta Walter Kobéra vezetésével működő bécsi Új Opera.
Semper Depot, Bécs
Semper Depot, Bécs

Tavaszi sorozatát vasárnap kezdi az osztrák főváros egyik különleges helyszínén, a Semper Depot-ban, a képzőművészeti egyetem műhely házában Leonard Bernstein Miséjével. A produkciót Walter Kobéra karmester, a Neue Oper intendánsa vezényli, az amadeus ensemble-wien és a bécsi kamarakórus működik közre, a bécsi operaház stúdiójának tagjai énekelnek. A Jacqueline Kennedy felkérésére komponált misét még háromszor hallhatja a közönség a Semper Depot-ban.

Szeptemberben és októberben a középnemzedékhez tartozó spanyol zeneszerző, Jose Maria Sanchez-Verdus darabjának ausztriai bemutatójára kerül sor ugyancsak a Semper Depot-ban. A Gramma filozofikus mű, szövege a többi között Platon és Ovidius, Szent Ágoston és Dante írásaira támaszkodik, de Odüsszeusz történetét is megidézi.

Szenzációnak ígérkezik az idén 85 éves Friedrich Cerha Baal című monumentális operájának októberi premierje. Ezt egy külvárosi, ma már nem működő kenyérgyár csarnokában adják elő, de mint az intendáns megjegyezte: hagyományos színházi alapokon és játékstílusban dolgoznak a különleges helyszíneken is. Walter Kobéra hangsúlyozta, a három nagyon más stílusú alkotást összekötő vezérfonalat abban látja, hogy a műveket a liturgikus szemlélet kapcsolja össze, és érdekesnek véli, mi módon ábrázolható a művészet eszközeivel a rituális cselekedetek és a konvenció súlya, a hit válságának idején.