Dezső

Új Nibelungok gyűrűje ciklust indít a müncheni Bajor Állami Opera

2011.04.15. 16:56

Programkereső

Meghirdette következő évadjának programját a Bajor Állami Opera: a 2011-12-es szezonban megkezdődik Wagner opera-tetralógiájának új sorozata.

Nikolaus Bachler intendáns szerint tisztában vannak azzal, milyen rendkívüli erőfeszítést kíván a háztól A nibelungok gyűrűje ciklus színpadra vitele. A Ring karmestere Kent Nagano főzeneigazgató lesz, a rendező Andreas Kriegenburg. A sorozat 2012 február 4-én indul, A Rajna kincsében a társulat magyar tagja, Molnár Levente Donner szerepét énekli.

Bayerische Staatsoper
Bayerische Staatsoper

Az évad első premierje Offenbach Hoffmann meséi című dalműve lesz, amelyben várhatóan újra színpadra lép Hoffmann alakjában a világhírű mexikói tenor, Rolando Villazón, vezényel Constantinos Carydis. Puccini Turandotját decembertől láthatja a közönség, ez rendkívüli produkciónak ígérkezik, hiszen Zubin Mehta vezényli az előadást, amelyet a világhírű katalán színházi műhely, a La Fura dels Baus állít színpadra Carlus Padrissa irányításával.

Márciusban mutatják be a Ring következő darabját, A walkürt, májusban a Siegfriedet, júniusban pedig a ciklus záró alkotását, Az istenek alkonyát. Nagano szerint nem egy-egy "megállóként" kezelik a tetralógia darabjait, hanem egységes narratívaként kívánják bemutatni a niebelungok történetét, rámutatva a különféle kultúrákból származó közös gyökerekre. A Ring-premierekről adnak majd először a Bajor Állami Operaházból élő internetes közvetítést.

Japán vendégjátékot is tervez az operaház, hogy megmutassa együttérzését a földrengés áldozataival, de az időpont még bizonytalan. Októberben a ház zenekara első ízben lép fel a Vatikánban, XVI. Benedek pápa fogadótermében, ahol Bruckner IX. szimfóniáját és Te Deumát szólaltatják meg Kent Nagano vezényletével.