Bernát, Felícia

Rendezői parádé a Zürichi Operaházban

2011.04.17. 08:58

Programkereső

A Zürichi Operaháztól búcsúzó, a salzburgi fesztivál élére induló Alexander Pereira intendáns a legnevesebb rendezőket hívta meg a következő évadra a dalszínházhoz: Peter Stein, Martin Kusej, Thomas Langhoff, Matthias Hartmann, David Pountney és Sven-Eric Bechtolf szerepel a listán.
Zürichi Opera
Zürichi Opera

Az elköszönő Pereira néhány olyan darabot tűz a 2011-12-es évad műsorára, amelyek bemutatását már évek óta tervezi. Pfitzner Palestrináját például, amelyet a zürichi publikum 1960-ban láthatott utoljára. (A budapesti közönség a 2008-as Budapesti tavaszi Fesztiválon Kovalik Balázs rendezésében ismerhette meg a Müpában.) A produkciót Ingo Metzacher vezényli, a rendező Jens-Daniel Herzog lesz.
Peter Stein új rendezésében játsszák Sosztakovics vígoperáját, Az orrt, ritkaság Hindemith Mathis, a festő című operája, Donizetti bolondos egyfelvonásosát, az I pazzi del progetto címűt Martin Kusej állítja színpadra.

Szintén keveset játszott zenedráma Borogyin Igor hercege, amelyet a hamburgi operaházzal közös produkcióban mutatnak be, a ház koreográfusa Heinz Spoerli készíti a táncjeleneteket, az előadást a bregenzi fesztivál intendánsa, David Pountney rendezi.
Először hallható Svájcban Nelo Santi vezényletével Donizetti Poliutója. A szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékot Fischer Ádám pálcája alatt és Thomas Langhoff új rendezésében mutatják be.

Ősbemutatót is tervez Pereira: a 32 éves német zeneszerző, Anno Schreier Die Stadt der Blinden című alkotását adják elő, a szövegkönyvet Jose Saramago Nobel-díjas író Vakság című regényéből Kerstin Maria Pöhler írta. Az évadot nagyszabású felújítás zárja, Verdi Falstaffját frissítik fel Zürichben.