Hella

Csoportterápia a Madách Színházban

2011.04.19. 12:11

Programkereső

A dobogós Macskadémon és A fabáb felolvasó-színházi produkciói után a Madách Musicalpályázat győztesét, a Csoportterápiát júniusban "igazi" előadásban mutatják be.

Kritikusunk így írt körülbelül egy éve, a verseny második fordulója után a készülő műről: "Érdemes azonban elgondolkozni azon, hogy a slágergyanús szerzeményeknek csak legfeljebb fele volt nem komplex, tehát egy-két akkordra és végére tartogatott ritardandóra épülő sablonsláger, szokvány dalelemekből összeillesztett hatásos szerzemény; igazán nagy szerzői - szövegírói, zeneszerzői - tehetségről csak a Csoportterápia árulkodott. Balla Eszter előlépett, és keresetlen őszinteséggel arról vallott, hogy hülye - és a szvinges, izgatott ritmus illett a szöveghez. A testesebb Dobos Judit belépése frenetikus lett, a férfiak, Nagy Sándor, Simon Kornél bizarr vallomásai is. Ez volt szinte az egyetlen dal, amelynél szöveg és dallam összhangban volt. Bár a szövegnek volt némi Geszti Péter-es beütése, az egész ironikus, őszinte darabnak tetszik. Követelnie kellett volna azonnal a zsűrinek, hogy a szerzők, Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk üljenek le, és írják meg a musicalt minél előbb."

Csoportterápia - Nagy Sándor, Balla Eszter
Csoportterápia - Nagy Sándor, Balla Eszter

Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk hallgattak erre, és elkészült Madách Musicalpályázaton elismert Csoportterápia. A zenés darabot az alkotók pedig eredetileg egyfelvonásosra tervezték, csak a győzelem után lett belőle két felvonásos darab, amelyet a körúti színház nagyszínpadán is a nézők elé állíthatnak. A történetötlet Szente Vajk fejében egy furcsa helyzetben született meg: a színész-szövegíró egy hajnalon órákra beszorult egy csomagokkal teli liftbe, és addig számára is ismeretlen félelmekkel kellett megküzdenie.

A musical története szerint három-három idegen férfi és nő érkezik csoportterápiára egy esős délutánon: Jetti, az üldözési mániával súlyosbított testképzavaros lány leginkább saját maga elől menekül, Ervin Ivánnak látszólag semmi keresnivalója ezen a helyen, de záros határidőn belül kiderül, hogy az amnézia speciális esetét testesíti meg, Sziszi táncos az Operában, és nemi identitásának elfogadtatásáért küzdene, Trixi krónikus hazudozó, Lajos megrögzött hipochonder, aki elveszett testvérét keresi, Natasa pedig őrületes lelki problémái közé olyanok tartoznak, mint az, hogy a plázában nem tudott leparkolni a dzsippel.

A szerzők színészekre írták a darabot, akik a június 9-i premieren lépnek közönség elé. Jettit Balla Eszter, Ervin Ivánt Sándor Dávid, illetve Simon Kornél, Trixit Dobos Judit, Sziszit Nagy Sándor, Lajost Szente Vajk, Natasát pedig Ladinek Judit, illetve Polyák Lilla játssza. A Csoportterápia rendezője Harangi Mária, a díszlet Romvári Gergely, a jelmezek Howard Lloyd munkái, a koreográfiát pedig Fejes Kitty jegyzi.