Orbán

Jubileumi Lehár-fesztivál Bad Ischlben

2011.04.19. 11:56

Programkereső

Július 16. és szeptember 4. között ötvenedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amelynek programjában két operett és öt koncert szerepel. A fellépők között megtalálható Angelika Kirchschlager is.

Salzkammergut híres üdülőhelyét, Bad Ischlt a Habsburgok is kedvelték: itt jegyezte el Wittelsbach bajor hercegnőt, Erzsébetet II. Ferenc József. Bad Ischl volt az osztrák zenei élet képviselőinek (Anton Buckner, Johann Strauss, Johannes Brahms) találkozóhelye. Lakása volt a városkában Karczag Vilmosnak, a Theater an der Wien igazgatójának, Leo Fallnak, Kálmán Imrének és Anton Aschernek is. Lehár 1910 augusztusában költözött ide, előbb a Rózsa-villát bérelte, amelyben korábban a zeneszerző Meyerbeer, valamint Joachim József hegedűművész is lakott. Lehár később megvásárolta Sabran-Ponteves Adelhaid hercegnő villáját. A Komáromban született komponista 1948. október 24-én itt, Bad Ischlben hunyt el.

Bad Ischl látképe
Bad Ischl látképe

A Bad Ischl-i Operettfesztivált 1961-ben alapították, 2004 óta viseli Lehár Ferenc nevét. Az idei büdzsé 1,2 millió euró, a bevétel 80 százalékát a jegybevételből várják a szervezők, mivel a fesztivál nagyon erős idegenforgalmi vonzerőt képvisel nemcsak az osztrák, hanem a német, japán és amerikai vendégek számára is. Michael Lakner intendáns szerint már minden harmadik jegy elkelt elővételben. 

A fesztiválon a morva származású zeneszerző, Ralph Benatzky A fehér lóhoz címzett fogadó című daljátékát láthatja a közönség, a premiert a nyitónapon, július 16-án tartják. A darab a fesztiválnak is helyet adó térségben, Salzkammergutban játszódik, és ennek megfelelően a szereplők az ismert helyi viseletben játszanak. Az előadást egy autentikus "trachten" stílusú ruhákat gyártó híres cég is támogatja a jelmezek biztosításával.

A második premierre július 23-án kerül sor, ekkor egy Lehár-klasszikus, a Paganini című operett kerül színre. Az "ördög hegedűse", Nicolo Paganini életéből két epizódot dolgoz fel az operett, amelyhez a zeneszerző csupán egy Paganinitől való zenei idézetet használ fel. A fülbemászó Lehár-dallamok 1925-től kezdve sorra meghódították a bécsi, berlini és párizsi közönséget.

Augusztus 16-án rendezik meg a Császár-gálát, amelynek sztárja a Salzburgban született világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager lesz, és amelyen nemcsak a fesztivál névadójának a szerzeményei, hanem  Leo Fall, Joseph Hellmesberger, Robert Stolz és Johann Strauss melódiái is megszólalnak.