Orbán

Béres Attila ismét Bukarestben rendez

2011.04.20. 12:10

Programkereső

A Budapesti Operettszínház főrendezője a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban rendezi a Budapesten nagy sikerrel játszott Rebecca című musicalt.
Béres Attila
Béres Attila

Béres Attila második alkalommal dolgozik a színházban: 2008-ban Lehár Víg özvegyét vitte színre sikerrel. A Sylvester Lévay-Michael Kunze-musical román fővárosi bemutatójára május 7-én kerül sor. Az előadás koreográfusa, csakúgy, mint a budapesti produkció esetében, Tihanyi Ákos, a jelmezeket Velich Rita, a díszletet Horesnyi Balázs tervezi, az előadás zenei vezetője Bolba Tamás. A musical nyolc szerepére mintegy száz jelentkezőt hallgattak meg két fordulóban.

Daphne du Maurier 1938-ban írta meg a musical alapjául szolgáló regényt, és csakúgy, mint a Jamaica Inn vagy a Madarak, a Rebecca is sikeresnek bizonyult a mozikban: a filmet A Manderley-ház asszonya címmel rendezte meg Alfred Hitchcock. A történetet a musicalben is a főszereplő naiv fiatal nő, "Én" elmesélésében ismerhetjük meg. Egy Côte d'Azur-i szállodában ismerkedik meg Lord Maxim de Winterrel, akinek felesége, Rebecca rejtélyes módon vesztette életét. Gyors udvarlás után ő lesz a második Mrs. de Winter, és férjével annak vidéki otthonába, a legendás Manderley-be költözik, mely az első pillanattól rideg és barátságtalan számára. Ráadásul nyomasztóan nehezedik rá az első Mrs. de Winter emléke, aki a ház minden tárgyában, szegletében, főképp Mrs. Danvers, a házvezetőnő gondolataiban folyamatosan jelen van. Az új úrnő úgy érzi, hogy Mrs. Danvers minden lépését figyeli, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül. Férje, Maxim is egyre megközelíthetetlenebbnek tűnik számára sötét emlékekkel teli otthonában. A helyzet még tovább romlik, amikor megtalálják a vízbefúlt Rebecca holttestét, és újból vizsgálni kezdik az asszony halálának körülményeit...

A Rebecca - A Manderley ház asszonya ősbemutatója 2006-ban Bécsben, a Raimund Theaterben volt, budapesti premierjére 2010. március 18-án került sor.