Eszter, Eliza

Öt premier jövőre a Bécsi Staatsoperben

2011.04.20. 07:41

Programkereső

Dominique Meyer intendáns és Franz Welser-Möst fő-zeneigazgató öt premiert és hat jelentős felújítást tervez, emellett elindulnak a kamarazenei matinék.
Staatsoper, Bécs
Staatsoper, Bécs

Az első bemutató Verdi Traviatája lesz, amelynek főszerepét Natalie Dessay énekli Az idősebb és fiatalabb Germont-t Fabio Capitanucci és Charles Castronovo alakítja, a produkciót Jean-Francois Sivadier rendezi. Peter Konwitschny viszi színre Janácek A holtak házából című operát állítja színpadra. A Dosztojevszkij írása alapján készült művet  fő-zeneigazgató, Franz Welser-Möst vezényli, a főbb szerepeket Sorin Coliban, Herbert Lippert, Christopher Maltman énekli. Sztárparádét ígér a Mahagonny város tündöklése és bukása című Kurt Weill-darab bemutatója: Elisabeth Kulman, Angelika Kirchschlager, Christopher Ventris, és a Budapesti Wagner-napokról ismert Tomasz Konieczny játsszák Jerome Deschamps rendezésében a főszerepeket. Az előadás karmestere Ingo Metzmacher. Ifjan kezdte tervezni és élete utolsó évében fejezte be a Titusz kegyelme című "tanoperáját" Mozart. A dramaturgiailag gyenge lábon álló mű ezúttal várhatóan Jürgen Flimmtől kap új szellemiséget, a karmester Louis Langree lesz Tituszt Michael Schade kelti életre, Vitelliát Juliane Banse, Sextuszt pedig Elina Garanca énekli. Daniele Abbado elképzelése szerint újul meg Verdi Don Carlosa, a címszerepben Ramón Vargas, II. Fülöpként pedig René Pape hallható, az előadást Franz Welser-Möst vezényli. 

Hat jelentős felújításra kerül sor a 2011/2012-es szezonban a Ringen. Richard Strauss Daphnéját, Johann Strauss Denevérjét, Muszorgszkij Borisz Godunovját, a Don Carlos francia verzióját és Donizetti Roberto Devereux-jét - Edita Gruberovával I. Erzsébet szerepében - láthatják a nézők jövőre, az előadások dirigensei Christian Thielemann, Bertrand de Billy, Sir Simon Rattle, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Fischer Ádám, Christoph Eschenbach, illetve Daniele Gatti lesznek. A repertoáron levő 52 cím között olyanokat találunk még, mint a műsoron maradó Händel-opera, az Alcinája, amelyet már az új igazgatóság mutatott be 2010 őszén. Jelentős közönségérdeklődésre tarthat számot Thomas Quasthoff, Michael Schade, Diana Damrau, Roberto Alagna, Edita Gruberova és Matthias Goerne koncertje is.

A balettegyüttes Pierre Lacotte és Filippo Taglioni La Sylphide-jét mutatja be, Hommage an Roland Petit címmel kerül sor februárban egy premierre, júniusban pedig Nurejev-gálát rendeznek.

A Staatsoper für Kinder sorozatban három premiert terveznek. Nino Rota operáját, az Aladdin és a csodalámpát, A tündérek című Richard Wagner-művet, valamint az operabáli díszletben a gyerekek számára átdolgozott Varázsfuvolát.