Bernát, Felícia

Daniel Radcliffe akaratlanul is sikeres

2011.04.24. 11:12

Programkereső

Legújabb Broadway-bemutatója kapcsán (How to Succeed in Business Without Really Trying) a Harry Potter-filmekben megismert színészt ismét dicséri a kritika.

A Harry Potter-filmek sztárja 2008-ban játszotta az Equus főszerepét a londoni West Enden, ezt az előadást vitték át New Yorkba. Ezúttal azonban nem angol-amerikai transzferről lesz szó. Radcliffe a How to Succeed in Business Without Really Trying (Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben anélkül, hogy igazán megpróbálnánk) című, 1961-es musicalben mutatja meg magát - az Equus főszerepével ellentétben nem ruhátlanul. Egy ablakmosó fiút alakít majd, akit fűt a karrier iránt vágy. A World Wide Wicket Company személyzetise azonban az ambíciók ellenére a vállalat postázójában ad neki munkát, ám a darabbal megegyező című self-help könyv segítségével a második felvonás végére a cégvezetésben találja magát.

A darabot Frank Loesser, Abe Burrows, Jack Weinstock és Willie Gilbert írta Shepherd Mead 1952-ben megjelent könyve alapján. A premiert a 46. utcai Színházban tartották - a rendező Burrows és Bob Fosse voltak -, a premier után még négy évig, összesen 1417 alkalommal játszották. A musical hét Tony-díjat nyert, megkapta a New York-i kritikusok díját, 1962-ben pedig elnyerte a Pulitzer-díjat a dráma kategóriában, 1967-ben film készült belőle, ebben a főbb szerepeket a Broadway-bemutató színészei kapták. Legutóbb 1995-ben volt repertoáron a Broadwayn, ugyanabban a színházban, ahol három évtizeddel korábban is. Akkor Matthew Broderick játszotta az ambiciózus Finchet, a női főszerepet, a Finch útját segítő titkárnőt - természetesen szerelem lesz a vége ennek a segítésnek - Megan Mullally, majd Sarah Jessica Parker, és hangját adta a produkcióhoz a legendás amerikai televíziós, Walter Cronkite.

Az Al Hirschfeld Theatre-ben március 27-én bemutatott produkció rendezője és koreográfusa Rob Ashford, Radcliffe partnere a zenés komédiában az ötszörös Emmy-díjas, ám a Broadway-n debütáns John Larroquette. A How to Succeed... november 11-ig heti nyolc előadásban látható.