Fülöp, Evelin

Bonyolult évad előtt a Grazi Opera

2011.04.28. 12:45

Programkereső

A színház épületét felújítják, így a próbatermek és az irodahelyiségek kiköltöznek, az előadásokat azonban reményeik szerint nem érinti semmiféle fennakadás.

A 2011/12-es szezont Verdi Otellójával kezdik október elsején. Az előadást rendezője Stephen Lawless, a címszerepet Frank van Aken énekli, Desdemona a ház szopránja, Gal James lesz, aki többször vendégszerepelt a Budafoki Dohnányi Zenekarnál Budapesten. A grazi gyökerű, merész rendezéseiről ismert Peter Konwitschny novemberben viszi színre Csajkovszkij operáját, a Pikk dámát, koprodukcióban a lipcsei operaházzal, amelynek művészeti vezetője a rendező. A hagyományos újévi koncerten Marlis Petersen énekel, aki idén rendkívüli sikert aratott a Peter Konwitschny rendezte Traviatában.

Grazi Opera
Grazi Opera

Richard Strauss Elektráját januárban Johannes Erath elképzelései alapján mutatják be. A Tudor királynőket életre keltő Donizetti-operák közül a Maria Stuardát láthatják a grazi nézők. Stefano Poda nemcsak rendezi a produkciót, hanem a díszleteket és a kosztümöket is ő tervezi. Fabio Luisi volt asszisztense, Gaetano d'Espinosa vezényli a premiert. Nagy érdeklődéssel várják Bizet Carmenjének felújítását, amelyet Stefan Herheimre bíztak, minthogy Ruszalka-rendezése, amely Brüsszelből kerül Grazba, komoly elismerést szerzett.

Oscar Strauss Álomkeringő című operettje, a Gigi és az Ének az esőben című musical is színesíti a programot az új évadban, amelyre a ház balettegyüttese egy Purcell Dido és Aeneas című operáján alapuló táncjátékkal és gálaestekkel készül.