Fülöp, Evelin

Európa operaszínpadain

2011.04.29. 11:03

Programkereső

Közel egy órában, két alkalommal a Duna Televízióban válogatás látható a 2010-es évad legjobb európai opera-előadásaiból.

Az április 30-án 20 órakor, valamint május 13-án 22:30-kor sugárzandó, közel egy órás műsor igazi csemegét kínál az operabarátoknak:  rendkívüli válogatást láthat a néző a 2010-es évad legjobb európai opera-előadásaiból - a méltán népszerűekből és a ritkán hallhatóakból egyaránt, Verditől a kortárs operákig bezárólag. Kilenc nagysikerű előadás részlete kerül képernyőre nem kisebb énekesekkel, mint Plácido Domingo,  Jose Van Dam vagy Diana Damrau. 

Rigoletto Mantovából
Rigoletto Mantovából

A válogatásban a Mantovából közvetített Rigoletto mellett Domingóval a londoni Királyi Operaház Simon Boccanegra előadásából is lesz részlet. A Verdi-operák sorát a mester időskori remekműve, az Otello zárja a Birminghami Operaházból, ahol a címszerepet Ronald Sam alakította. Jose Van Dam pedig pályájának zárásaként a brüsszeli La Monnaie Opera Massenet-előadásával, a  Don Quichotte -tal búcsúzik a színpadtól.

Az olasz és a francia operák mellett nem maradhatnak ki a bécsi klasszikusok, Strauss, Wagner és az új bécsi iskola művei sem. A barcelonai Liceuból Mozart-opera kerül képernyőre: a Szöktetés a szerájból Constanzája Diana Damrau lesz. Schönberg ritkán játszott Mózes és Áron című operájából egyedülálló produkció született egy ipari műemlék épületben Willy Decker rendezésében a Ruhr-vidék fesztiválján, a Ruhrtriennálé keretében. A Wagner-rajongók A bolygó hollandi részletét láthatják Harmut Haenchen vezényletével a Nederlandse Operből. A 2009-es a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett Armel Operaverseny és Fesztivál programjában és a Duna Televízió képernyőjén már szerepelt a Balti Opera Richard Strauss-produkciója, az Ariadné Naxosban Marek Weiss rendezésében.  A lengyel produkcióval ismét találkozhatnak a nézők. A sort egy egyedülálló kortárs opera teszi emlékezetessé az oslói Norske Operából: a Nyolcvan nap a Föld körül, Christian Eggen vezényletével.

A műsort bátran ajánlható mindazoknak, akik szeretik az opera műfaját, nyitottak a klasszikus és kortárs művekre, a hagyományos és a modern feldolgozásokra, és kíváncsiak arra, hol tart ma az európai operajátszás.