Eszter, Eliza

Premier: La Mancha lovagja Békéscsabán

2011.05.06. 16:00

Programkereső

A következőkben Fekete Péter meghívóját olvashatják, aki a Jókai Porondszínház igazgatója és a színdarab rendezője is egyben.

Kedves Színházbarátunk!

Még nem tudtam, hogy egyszer színházi rendező leszek, mikor a Don Quijote-i érzések már átszőtték a lelkemet, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. Ki-ki vívja saját szélmalom harcait, s győzi, győzködi magát, a hit, a tisztalelkűség, a soha fel nem adás értékéről, melyekkel nem csak a szerelmet tudjuk átvinni a túlsó partra. Örök téma, minden rendező, minden művészember álma, hogy a Cervantes-i gondolatokat egyszer színpadra, filmre, képre, mozdulatokra hangszerelhesse. A spanyol író alapművét, melyet a világon a Biblia után a legtöbb példányban nyomtattak ki, volt szerencsém korábban angol nyelven színpadra állítani, de a zenés verzió, a La Mancha lovagja, hosszú évek óta a vágyak listáján szerepel.

Cirkuszsátorba álmodtuk darabunkat, s kerestük, milyen történelmi helyzet illeszkedik egyidejűleg a sátor által körbezárt térhez és a darab helyzetéhez.  A kitelepítések időszakát találtuk meg magunknak, ahol sok ember, önhibáján kívül, külső hatalom szorításában került kilátástalan helyzetbe, amikor valóban szükség volt egy különös, bolondos, tiszta megváltóra, aki erőt, de legfőképpen hitet adhatott a kiszolgáltatottaknak. A kitelepítés időszaka párhuzamot is kínál: másodpercek választanak el bennünket attól, hogy több ezer honfitársunk házatlanul, bőröndjein és összecsomagolt motyóján ülve, az utcán találja magát egy másik hatalom, a pénz, a bankrendszer, a fogyasztói társadalom csapdájától elveszejtve. Feszegetjük a műfaj határait is.  Lehet-e zenés darabot kisrealista gesztusokkal és eszközökkel játszani, bír-e az 500 főt befogadni képes Porondszínház stúdiószínházként üzemelni.

Megannyi kérdés, próbálkozás, kísérlet Magyarország egyedülálló színházi terében - színészekre, zenészekre, artistákra hangszerelve. A szerzői jogokat természetesen ez esetben is véresen komolyan vettük, úgy a szöveget, mint a szereplőket és a zenét, betűről-betűre, kottáról-kottára tiszteletben tartottuk. Ez a La Mancha mégis más. Ez a mi, mai La Manchánk, s mivel klasszikus évadot hirdetett a Jókai Színház, a klasszikus üzenetet is megtartottuk. Kedves Színházbarátom! Ha teheted, gyere el, nézd meg a munkánkat. Bízom benne, katartikus élményben lesz részed.

La Mancha lovagja

2011. május 13., 19.00

Jókai Porondszínház (Békéscsaba, Luther u. 1., Evangélikus udvar)