Eszter, Eliza

Sztárszerzők éve az Operettszínházban

2011.05.09. 21:16

Programkereső

16 bérletsorozatot indít a Budapesti Operettszínház a 2011/2012-es évadban, melyben a világ legismertebb operett- és musicalszerzőinek műveit mutatja be.

Öt premier, melyből négy bérletben is megtekinthető, s természetesen számtalan további sikerprodukció, operettek és musicalek maradnak műsoron a következő szezonban. A Budapesti Operettszínház 16 bérletsorozatot indít, melyben összesen 14 előadás közül választhatnak a nézők. A régi bérlők 2011. május 9. és 17. között újíthatják meg bérleteiket, újak pedig május 19-étől vásárolhatnak a szervezési és közönségkapcsolati irodában, valamint a jegypénztárban.

Miss Saigon - Dolhai Attila, Feke Pál
Miss Saigon - Dolhai Attila, Feke Pál

A 2011/2012-es évad első premierje alkalmával először egy legenda éled újra - amit mindenkinek látni kell! 17 évvel a magyarországi premier után ismét az Operettszínházban Claude-Michel Schönberg a tíz legtöbbet játszott musical között található Miss Saigon című műve. A szereposztás - Dolhai Attila, Feke Pál, Vágó Zsuzsi, Dancs Annamari, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt, Bordás Barbara, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté, Csengeri Ottília - mellett érdekesség, hogy most is az 1994-es kreatív csapat, köztük a rendező, KERO® hozza létre a produkciót. A Miss Saigon Giacomo Puccini Madama Butterfly - Pillangóasszony című operája alapján készült, s azon rockoperák-musicalek közé tartozik, melyek a lenyűgöző látvány, a különleges, Puccini-idézetekkel teli muzsika, a remek hangzás és a fölfokozott szórakozás mellett igazi zenedrámák.

Jövőre visszatérnek a Nagymező utcában az "alapokhoz", a magyar nagyoperettekhez is. Újra látható lesz Kálmán Imrétől a Marica grófnő, a darab, amellyel tíz esztendeje nyitott az újjáépített teátrum, s most, az évfordulóra visszatér a legismertebb magyar arisztokrata, ismét KERO® rendezésében. Az előadás főbb szerepeiben Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Verebes István, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Oszvald Marika lépnek színpadra.

Lehár Ferenc legtalányosabb operettjét, a Cigányszerelem című darabot Béres Attila a jekatyerinburgi Szverdlovszk Zenés Színház, majd a Szegedi Szabadtéri Játékok után most az Operettben állítja színpadra, izgalmas zenei megoldásokkal, fergeteges táncokkal, valamint különleges látványvilágot ígérő, sűrű nyírfaerdőt ábrázoló díszletekkel, Kalocsai Zsuzsa, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Faragó András, Lehoczky Zsuzsa, Fischl Mónika, Szulák Andrea, Csonka András, Peller Anna, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt főszereplésével.

Cigányszerelem
Cigányszerelem

A negyedik, bérletben is megtekinthető produkció egy igazi különlegesség. Szörényi Levente Szent István koronázásának ezredik évfordulójára írta történelmi operáját Veled, Uram! címmel. A mű a komponista az Operettszínház számára készített átdolgozásában születik újjá. A Veled, Uram! igazi shakespeare-i típusú királydráma, tele feszültséggel, akciókkal, konfliktusokkal. A Thália színházi premieren színpadra lép Sasvári Sándor, Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Janza Kata, Vágó Bernadett és Homonnay Zsolt, az előadást Somogyi Szilárd rendezési.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a Miss Saigon, a Cigányszerelem, a Marica grófnő, a Veled, Uram!, illetve az ötödik bemutató, A kaukázusi krétakör - mely igazi csemege lesz mindazoknak, akik a zenés színház kísérletező változatát szeretik - kapcsán elmondta, ezek a darabok olyan karriert futottak be a világ zenés színpadain, hogy a művek, illetőleg a szerzők, Schönberg, Lehár, Kálmán, Szörényi és Brecht a zenés színház csúcstartói lettek. Mellettük természetesen még műsoron marad, s bérletes előadások között is szerepel tucatnyi olyan produkció - például a Csárdáskirálynő, a Szép nyári nap, a Szerdán tavasz lesz, a Koldusopera, a Csókos asszony, a Mágnás Miska, A Szépség és a Szörnyeteg, az Egy éj Velencében -, melyek már sikerrel bizonyítottak a Budapesti Operettszínházban.