Fülöp, Evelin

Így próbál Renée Fleming

2011.05.10. 22:48

Programkereső

A operaházi Májusünnep díszvendége 2011-ben Renée Fleming. VIDEÓnkból az is ízelítőt kaphat a világsztár műsorából,aki a koncertre nem jut el.

A kedd délelőtti próbát követő sajtótájékoztatón Renée Fleming elárulta, miért éppen így állította össze műsorát (melyből két Strauss zenekari-dal részletet mutatunk meg alábbi videónkon). Mint elmondta, átfogó benyomást próbál adni a közönségnek az egyéniségéről, meg kívánja mutatni, hol tart pályáján, milyen zenéket tart fontosnak. A műsor ugyanakkor legalább ennyire szól az éneklés művészetéről is. Fleming ugyanis lelkes híve annak a nézetnek, mely szerint az éneklés a legmagasabb rendű művészet, hiszen ahhoz, hogy hangosítás nélkül, több nyelven, több stílusban és több száz év zenéjét sikerrel adhassa elő egy este a színpadon, a tehetség mellett rengeteg gyakorlásra és fegyelemre van szükség.

Renée Fleming újságírói kérdésre elmondta, hogyan változtatta meg a MET Live HD közvetítés-sorozata az előadásokra való fölkészülési rutinját és színpadi játékát. Elárulta azt is, hogy műsorait - különösen ha koncertről vagy lemezről van szó - hosszú kísérletezés során alakítja ki, s bár mindig maga választja a műveket, előtte többeket megkérdez, szerintük mit kellene énekelnie. A művésznő elmesélte, hogyan vált védjegyévéDvorák Ruszalka-áriája , s hosszan beszélt Sir Solti Györgyhöz és Christoph Eschenbachhoz fűződő kapcsolatáról.

A sajtótájékoztatón Horváth Ádám megragadta az alkalmat, hogy bejelentse: Christoph Eschenbach a 2011/12-es szezontól az Operaház első vendégkarmestereként rendszeresen fog Budapesten vezényelni. A miniszteri biztos végül elmondta, hogy a Magyar Állami Operaház rajongói kezdeményezésre a művésznő Andrássy úti fellépésének tiszteletére saját kiadásában megjelentette Renée Fleming The inner voice című könyvének magyar változatát, amely azt est kezdete előtt és a hangverseny után az előcsarnokban megvásárolható a sztár CD-felvételeivel együtt. A kötetet Renée Fleming a hangverseny után az Operaház Vörös Szalonjában dedikálja.

Renée Fleming: A belső hang
Renée Fleming: A belső hang

A világhírű amerikai szopránt túlzás nélkül minden idők egyik legnagyobb és legünnepeltebb operacsillagának nevezhetjük. A pályán eddig eltöltött 25 éve során több mint kétszázszor énekelt a Metropolitan opera színpadán, fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel cseh elnök meghívására a Bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A háromszoros Grammy-díjas szoprán zenetanár szülők gyermekeként, a New York állambeli Rochesterben nőtt fel. Énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte, a Met színpadán 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata), 2011 februárjában és márciusában pedig Armida (Rossini). Repertoárja hihetetlenül széles, három évszázad szerzőit foglalja magában: Händeltől és Mozarttól a 19. századi bel canto irodalom képviselőin át egészen a kortárs componistákig ível. Renée Felming nemcsak az opera-, hanem a koncertszínpadok rendszeres és keresett fellépője is: a 2010/11-es évadban olyan zenekarokkal lép fel, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Pittsburgh-i Szimfonikusok, a National Symphony Christoph Eschenbach vezényletével, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Norvég és Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Berlini Filharmonikusok. CD-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is szívesen együttműködik: a Dark Hope című 2010-es albumon (Decca, Mercury Records) Peter Gabriel, Lonard Cohen, Arcade Fire és Death Cab for Cutie voltak a partnerei.

A New York-ban élő énekesnőnek két lánya van. Az éneklés mellett a leghíresebb amerikai televíziós műsorokban is szerepet vállal néha, emellett La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott. Népszerűségét mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven külön édesség-kreációt álmodott meg, és elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Iris-t.

Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.