Júlia, Rita

Harmincéves Macskák

2011.05.11. 07:32

Programkereső

Londonban 1981. május 11-én mutatták be a világ egyik legismertebb és legkedveltebb musicaljét, amely a brit fővárosban húsz, New Yorkban 18 évig futott egyfolytában, a Madách Színházban pedig 1983 óta van műsoron.
3522648D-5125-40BD-9D04-3EE04FFAD435

Andrew Lloyd Webber T. S. Eliot angol költő versciklusát álmodta színpadra. Webber a dalokat Eliot ciklusára komponálta, kivéve a legismertebbet: a Memory szövegét Trevor Nunn állította össze a költő két másik verse alapján. A zene eklektikus, a klasszikus popzenétől a dzsesszen át a rockig, sőt a magasztos himnuszig minden megtalálható benne, olykor akusztikus, olykor elektromos kísérettel. A londoni West Enden az 1981. május 11-i bemutató a fülbemászó zenén kívül a szemkápráztató koreográfiával, pazar jelmezekkel, csodálatos sminkjeivel hódította meg a közönséget. A darabot azóta több mint húsz ország közel kétszázötven 250 városában mutatták be, és eddig húsz nyelvre fordították le.

A komponista mindig is hitt a nagy költségvetésű, sokszereplős, rengeteg munkával kidolgozott szuperprodukciókban: a darab első bemutatója Londonban 900 ezer fontba, New Yorkban ötmillió dollárba került, a látvány és a hang valósággal letaglózta a nézőket. A Macskák végül Londonban a negyedik leghosszabban futó színpadi mű lett, 1981 és 2002 között 8949 alkalommal került színre, a New York-i Broadway-n pedig 1982 és 2002 között 7485 alkalommal játszották. Ezt a rekordot csak egy másik Webber-darab, Az operaház fantomja tudta felülmúlni.

A komponista nehéz utat járt be a premierig, mert az öreg színházi rókák szkeptikusan fogadták az életüket eldaloló-eltáncoló, nagyon is emberi tulajdonságokkal bíró macskák ötletét. Amikor a Warner Brothers kihátrált a produkcióból, Webber azt mondta nekik: gondolják meg, hogy a világ fele utálja a macskákat, a másik fele viszont imádja: "Én megelégszem ezzel az 50 százalékkal" - reagált a zeneszerző. A sikertörténet őt igazolta, műve ugyanis nemcsak a közönség tetszését nyerte el, hanem nyolc Tony-díjat is besöpört. A sikerdarabhoz olyan művészek neve kötődik, mint Elaine Paige, aki a próbán megsérült Judi Dench szerepét vette át, és Sarah Brightman, Webber egykori felesége.

A Macskák 1983. március 25-én érkeztek meg Magyarországra, világhódító útjuk harmadik állomásaként. A Romhányi József által fordított darab bemutatóját a Madách Színházban tartották Szirtes Tamás és Seregi László rendezésében, a darab - magyar színpadokon példátlan - 1300. előadását 2010 januárjában ünnepelték.